El Consell posarà en marxa “Avalem Experiencia”

485

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el pla ‘Avalem Experiència’, que el Consell ha presentat aquest dimarts, contribuirà a avançar en la consecució del “gran objectiu” que és el dret al treball, una qüestió que, per el Govern valencià és “un problema d’Estat” que ha d’abordar-se des del diàleg social i la capacitat d’entesa per donar “els millors instruments possibles”.

El cap del Consell ha presentat el pla ‘Avalem Experiència’ juntament amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent. Aquest programa estratègic, que compta amb un pressupost total de 229 milions d’euros, permetrà millorar les perspectives d’ocupació i la inserció laboral de les persones majors de 30 anys durant un període intensiu de tres anys, des 2017-2019.

L’objectiu d’aquest pla és donar resposta a la situació d’emergència social que suposa l’elevada taxa d’atur especialment en els grups de majors de 45 anys ia les persones que porten més de 12 mesos aturades. En concret, la Conselleria d’Economia estima que el públic objectiu d’aquest programa d’incentiu a l’ocupació és de 190.600 persones.

Tant el President com Oltra i Climent han agraït la “implicació conjunta” dels sectors econòmics i socials en l’elaboració de ‘Avalem Experiència’, un pla que la Generalitat ha impulsat a través del “diàleg social” i la “codecisió” amb les entitats participants.

Durant la seva intervenció, Puig ha subratllat que ‘Avalem Experiència’ és una aposta “fonamental” del Govern valencià perquè actua sobre els sectors socials que han patit “realment i d’una manera molt greu” la crisi econòmica. “Són persones a les que en un moment determinat els ha caigut la vida, perquè s’han quedat sense feina i molts d’ells sense vida personal”.

Tal com ha recordat, hi ha 215.000 persones aturades que tenen més de 44 anys a la Comunitat Valenciana. Per això, des del Govern valencià es vol traslladar el missatge que “hi ha futur més enllà dels 44 anys, i dels 50”, ha postil·lat el president, que també ha indicat que l’objectiu és aconseguir “que ningú abaixi els braços “davant la difícil conjuntura laboral.

Així mateix, el cap del Consell ha incidit que si el pla ‘Avalem Experiència’ possibilita que 50.000 persones puguin entrar al mercat de treball el 2017, el Producte Interior Brut Valencià augmentaria tres punts, un creixement econòmic que es traduiria també en una major capacitat de redistribució.

D’altra banda, el president ha expressat la seva satisfacció amb els resultats obtinguts per les polítiques actives d’ocupació impulsades per la Generalitat, com és el cas de ‘Avalem Joves +’. En aquest sentit, ha avançat que la convocatòria de la línia d’ajuts inclosa en aquest programa i destinada a fomentar la contractació de joves qualificats està “absolutament superada”, ja que els ajuntaments han sol·licitat ja 21,5 milions d’euros, “molt per sobre dels 15 milions previstos en la primera convocatòria “.

“Això significarà que més de 2.000 joves van a tenir la seva primera oportunitat laboral i, al mateix temps, amb el seu treball, contribuiran a millorar l’acció dels serveis públics de les corporacions locals”, ha subratllat.

Un programa per ‘rescatar persones ”

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat el caràcter participatiu d’ ‘Avalem Experiència’, que “ha nascut de la codecisió” entre les diferents institucions implicades, i ha assegurat que l’objectiu d’aquest programa és el de “rescatar persones”, així com facilitar l’ocupació i la igualtat entre homes i dones majors de 30 anys perquè puguin “desenvolupar el seu projecte de vida”.

“La prioritat del Govern del Botànic és governar per a les persones i, en conseqüència, reparar, restituir i reconstruir aquells drets que han estat retallats, sostrets o negats amb l’excusa d’una crisi econòmica social i moral producte d’un model econòmic especulatiu”, ha afegit al respecte.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha posat èmfasi en la importància de reconstruir “l’autoestima” dels aturats de llarga durada, ja que “no es pot culpar les persones d’aquesta situació perquè es tracta d’un error sistèmic”.

‘Avalem Experiència’: quatre línies d’actuació

‘Avalem Experiència’ és un pla integral dirigit a persones majors de 30 anys que es troben en situació d’atur i que sorgeix per combatre la situació d’emergència social que suposa l’elevada taxa d’atur en aquests col·lectius, incorporant una visió inclusiva i la perspectiva de gènere en totes les seves accions.