El Consell ha presentat l’estudi ‘Situació i Tendències de l’Ocupació Verd i l’Economia Circular a la Comunitat Valenciana’

491
El Consell ha presentat l’estudi ‘Situació i Tendències de l’Ocupació Verd i l’Economia Circular a la Comunitat Valenciana’ a la I Jornada sobre Ocupació Verda que ha organitzat el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF), que ha inaugurat el conseller d’Economia sostenible, Rafael Climent, i ha clausurat la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián.

Climent ha assenyalat que segons aquest estudi, realitzat per l’Institut Mediterrani per al Desenvolupament Sostenible, “hi ha més de 45.000 treballadors en aquest sector a tot el territori valencià”. “Però sobretot -ha continuat Climent- cal destacar l’increment d’aquest tipus de llocs de treball en els últims anys, de manera que des de l’any 2000 el nombre de persones que treballen en l’ocupació verd s’ha multiplicat per tres el 2016”.

Segons Climent “aquestes dades ens estan indicant que en les empreses valencianes ha calat la idea d’adaptar a la nova realitat social que demana ocupacions més acords amb els temps que vivim”. En aquest sentit, ha destacat que “tenim de ser conscients que la gestió ambiental no és una moda passatgera, és un concepte de vida que ha vingut per quedar-se. És una realitat que és urgent transmetre no només a les empreses sinó que ha de formar part de l’educació en tots els nivells formatius “.

Un dels aspectes més importants de l’estudi és l’optimisme que declaren les empreses relacionades amb aquest sector. Tal és així que més del 80% de les empreses verdes enquestades mostren perspectives positives de creixement de la facturació per als propers tres anys. Pel que fa a la previsió de creixement de l’Ocupació verda a curt termini, un 23% de les empreses del sector enquestades esperen ampliar les seves plantilles a curt termini, situant així aquest sector com un generador d’ocupació neta a curt termini. “Es tracta d’una dada positiva que es desprèn de l’estudi i que ens fa pensar que les expectatives de creixement de l’economia verda a la Comunitat Valenciana, a curt termini, són elevades”, ha indicat Climent.

Des del punt de vista sectorial, l’economia verda a la Comunitat Valenciana té com a principals activitats generadores d’ocupació la gestió i tractament de residus, que concentra més del 30% de l’ocupació verda, les energies renovables gairebé el 19%, la captació, tractament i depuració d’aigües residuals més del 14%, i l’agricultura i ramaderia ecològica al voltant del 10%.

D’altra banda, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat que el SERVEF està treballant per anticipar-se a les necessitats del mercat i identificar ocupacions amb futur, com l’economia verda. En aquest sentit, ha informat que, amb Avalem Territori, el SERVEF està per primera vegada, treballant per apropar les polítiques d’ocupació a les necessitats específiques del teixit productiu en cada territori.

En la cloenda, Elena Cebrián ha advocat per la col·laboració entre conselleries cap a un canvi de model productiu en què “treballar per millorar el medi ambient -el nostre entorn, casa nostra- és i serà una de les alternatives laborals que guanyaran cada vegada més terreny en un futur immediat “. Ha conclòs assenyalant que quan es refereix a les polítiques ambientals es parlava molt d’ecosistemes i no tant de les persones, de les seves aspiracions i necessitats. “El Botànic és un Govern per a les persones i la gestió ambiental s’ha de fer pensant en les persones, parlar d’ocupació verda és parlar de persones i de futur”.

La jornada ha comptat amb la participació de diversos experts sectorials en les activitats que integren l’economia verda. Han posat èmfasi en les tendències en la generació de empleoverde: aspectes institucionals, de mercat, normatius i tecnològics. Entre els ponents ha destacat la participació d’Andreu Escrivà, membre de la Fundació Observatori del Canvi Climàtic, Juan Antonio Tomás Carpi, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València, María Dolores Raigón, presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Eduardo Amer , director de projectes de Imedes i autor de l’estudi.