El Consell destina 8,8 milions d’euros al departament de salud d’Elda

476

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat que el Departament de Salut d’Elda rebrà una inversió de 8.798.391 euros dins del Pla de Dignificació d’Infraestructures Sanitàries 2016-2019, una iniciativa posada en marxa pel Consell de manera simultània en tots els departaments de salut per millorar els espais assistencials i els seus equipaments.

Monton ha recordat que aquest pla preveu una inversió global de més de 359 milions d’euros en tota la Comunitat per fer més digna la sanitat pública i que engloba, a més de les obres de reforma d’espais, la renovació de la tecnologia sanitària per superar la obsolescència tecnològica heretada.

En el cas d’Elda, la inversió total prevista en aquest departament entre els anys 2016-2019 és un 208% superior a la del període 2012-2015, en què l’anterior govern va invertir únicament 2,8 milions d’euros.

“La ciutadania mereix unes instal·lacions de qualitat i l’enfortiment de la sanitat pública és un dels nostres eixos d’actuació. Apostem per dignificar les instal·lacions i adquirir la millor tecnologia”, ha assegurat la consellera, que ha visitat l’Hospital General Universitari d’Elda compañada de la gerent del departament, Vicenta Tortosa, la directora territorial de Sanitat a Alacant, Encarna Llinares i l’alcalde de la localitat, Rubén Alfaro.

Munt ha explicat que d’aquests gairebé 8,8 milions d’euros que Sanitat invertirà en el departament, el 76% es destinaran a l’àrea hospitalària (6,7 milions) i el 24% a Atenció Primària (més de 2 milions).

Algunes de les actuacions previstes a l’Hospital General Universitari d’Elda són la renovació integral de les antigues urgències per ampliar les consultes externes aquest mateix any, en què s’invertirà un milió d’euros. A més, a principis de 2018 s’abordarà la remodelació i condicionament dels paritoris.

Altres projectes impulsats són l’adequació de l’UCI, les sales d’endoscòpies digestives i l’àrea de Pneumologia. En Atenció Primària destaca fonamentalment la construcció del nou centre de salut Verge del Cap.

Renovació d’equipament

Al llarg de 2016 es van executar un total de 1.863.775 euros, que es van destinar principalment a l’adquisició d’equipament per a l’hospital: un ecocardiógrafo per Cardiologia, un ecògraf doppler per Radiologia, una incubadora de transport per Pediatria, una nova taula de tallat per al laboratori d’Anatomia Patològica, així com aparells d’alta resolució per a Traumatologia i Oftalmologia i mobiliari clínic.

El passat exercici es van escometre també reformes en el centre de salut de Sax, es van substituir les bancades del centre de salut de Villena I i va començar la substitució de tota la climatització del centre de salut d’Acàcies.

Un nou TAC de 16 talls

Aquest any 2017, la inversió total prevista és propera als 2,5 milions d’euros i inclou l’adquisició d’un nou TAC de 16 talls per a l’hospital, valorat en més de 320.000 euros.

A més de la remodelació integral de les antigues urgències per ampliar les consultes externes, es van a substituir totes les finestres de la 4a Planta -Medicina Interna, Pediatria i Neonatos-, per aconseguir un important estalvi energètic. A això s’afegeix la substitució de gran part dels llits d’hospitalització de l’Edifici I, 92 llits automàtiques ja adjudicades i 32 en procés (el que ha suposat una inversió de 300.000 euros)

Al llarg d’aquest exercici, a més, es van a substituir les tres calderes de calefacció de l’hospital, el que suposarà una inversió propera als 200.000 euros -a causa fonamentalment a la manca de manteniment preventiu- i s’adquirirà equipament nou tant per l’hospital com per a Atenció Primària, entre el qual cal destacar un ecògraf de gamma alta per a Ginecologia, un respirador ventilador per anestèsia, instrumental d’urologia, una autoclau, lliteres, audiòmetre i vibrador vestibular per otorinolaringologia, butaques d’acompanyant / pacient, etc.

A Primària destaquen la substitució de l’equip de climatització del Centre de Salut de Monòver, la substitució de la bomba de calor del centre de salut integrat de Novelda, o la climatització de Petrer II, actuacions previstes per a aquest any. D’altra banda, al setembre quedarà acabada l’obra de substitució de tota la instal·lació de climatització al Centre de Salut Acàcies, iniciada l’exercici anterior i el cost total ha ascendit a 482.475 euros.