El Consell destina 5,5 milions d’euros al departament de salud de La Plana

488
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha xifrat en 5.536.861 euros la inversió prevista per al departament de salut de la Plana, dins del Pla de Dignificació d’Infraestructures 2016-2019, fonamentalment per a l’adquisició i renovació d’equipament hospitalari, i l’ampliació i reforma dels centres de salut.

Monton, que ha visitat l’Hospital Universitari de la Plana acompanyada de l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el gerent del departament, Miquel Rovira, ha recordat que la inversió prevista aquesta legislatura és un 13% superior a la de la legislatura passada i es reparteix de la següent manera: 2,6 milions per a l’àrea hospitalària (47%) i 2,9 milions per a la no-hospitalària (53%), en concret l’ampliació i reforma dels centres de salut de Moncofa i la Vall d’Uixò I, així com a equipament per a Atenció Primària.

La titular de Sanitat ha recordat que el 2016 ja es van executar 806.795 euros que es van destinar a l’adquisició d’equipament per a l’hospital (574.495) i per Atenció Primària (232.300).

El gerent ha explicat que, part d’aquesta inversió, ha permès renovar tres sales amb equipament de radiologia digital; adquirir dues noves màquines d’anestèsia, un arc de quiròfan i un autoclau d’esterilització destinat al bloc quirúrgic; dues noves incubadores pediàtriques; una estació de tallat per al laboratori d’Anatomia Patològica; i substituir 07:00 lliteres del Servei d’Urgències, a més d’altres equipaments com un nou dermatoscopi, un equip d’exploració funcional per Pneumologia, un ecògraf portàtil per a Rehabilitació i llits especials per als pacients de cirurgia bariàtrica. En Atenció Primària, les principals inversions en equipament i mobiliari han recaigut en l’adquisició de 10 electrocardiògrafs, 24 otoscopis de paret-vuit lliteres hidràuliques, a més de bàscules, carros d’emergències i vitrines.

Per 2017, la inversió prevista per a aquest departament rondarà els 1,8 milions, que es destinaran fonamentalment en la renovació de l’equipament d’hospitalització de 60 habitacions individuals amb nous llits articulats elèctrics d’última generació, tauleta, butaca i cadira, per un valor de 250.000 euros. A més, està prevista la compra d’un criostat destinat al laboratori d’Anatomia Patològica, un ecògraf per al Servei d’Urgències, una torre de laparoscòpia per al servei de Cirurgia, un equip de prova d’esforç per Cardiologia i un videocitoscopi per Urologia, entre d’altres .

En Atenció Primària, la inversió se centrarà en l’eficiència energètica amb la substitució d’equips d’aire condicionat i la renovació de finestres per evitar la pèrdua de climatització en diversos centres de salut, així com sistemes de telecontrol central de instalciones.

Un nou TAC per a diagnòstic oncològic

La consellera ha recordat que l’Hospital Universitari de la Plana disposarà d’un nou TAC, valorat en 275.000 euros, gràcies al conveni signat el passat 5 d’abril entre el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la Fundació Amancio Ortega Gaona, sobre adquisició i actualització d’equipament d’última tecnologia per al diagnòstic i tractament del càncer.

La fundació de l’empresari gallec donarà els imports per a l’adquisició d’acceleradors lineals, mamògrafs i equips de detecció, anàlisi i diagnòstic professional d’última generació, fins a un total de 29.825.000 euros, entre ells aquest TAC per a La Plana.
Aquesta donació de gairebé 30 milions d’euros per adquirir equipament oncològic d’última generació permetrà millorar la qualitat de vida dels pacients que precisen de radioteràpia, en aquest cas de la província de Castelló.

Millora el temps mitjà assistencial del pacient a Urgències

Durant la seva visita al centre, la consellera ha pogut conèixer el sistema de gestió assistencial a Urgències, que ha permès reduir en 30 minuts el temps mitjà de permanència en el Servei, de manera que actualment l’atenció es completa en una mitjana de 183 minuts, mentre que en el mateix període de 2015 es produïa en un temps mitjà de 213 minuts.

Aquest sistema consisteix en l’assignació directa de metge des del triatge d’infermeria i en el monitoratge dels fluxos de treball assistencial de tot el personal sanitari implicat en l’atenció urgent, des del personal administratiu en el registre de dades, el personal d’infermeria, el personal facultatiu, el personal de Radiodiagnòstic i l’equip de zeladors. Gràcies a aquest sistema, el 93,3% dels pacients són atesos a temps, el que suposa un 13,3% més que els atesos en el temps estimable durant l’any 2015, que van ser en el 80% dels casos.

El sistema també proporciona informació en temps real als familiars amb una pantalla a la sala d’espera que indica el moment assistencial i el temps d’atenció de cada pacient amb les seves dades codificades