El Consell aprova l’avantprojecte de llei que modifica l’actual llei de salut de la Comunitat Valenciana

508

El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de modificació de la Lye 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, que ha exercit de portaveu del Consell al trobar-se la vicepresidenta, Mónica Oltra, de viatge institucional per diferents regions europees, ha explicat que l’objectiu és “acomodar el Sistema Valencià de salut als reptes i complexitat de la gestió assistencial de salut “.

Alcaraz ha indicat que, amb la nova normativa, s’aposta per un “model de gestió eminentment públic que garanteixi la igualtat d’accés de la ciutadania als serveis i actuacions sanitàries i de salut pública de qualitat, equitat i eficiència, i un nou model d’organització, amb un major aprofitament dels recursos públics “.

Per la seva banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, que ha intervingut també en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell per a explicar el contingut de l’avantprojecte de llei, ha insistit que aquesta modificació, “a més de esmenar els oblits de la norma vigent, mostra una aposta legislativa decidida pel model de gestió pública directa de la sanitat valenciana “.

“Amb aquesta llei seguirem enfortint la sanitat pública valenciana, fent-la més solidària, més equitativa, de qualitat i sostenible”, ha indicat la consellera.

Segons ha resumit Munt, la modificació de l’anterior Llei de Salut de la Comunitat Valenciana “s’orienta a donar rang de llei a la universalitat de l’atenció sanitària; a la gestió pública com a garantia de qualitat; a garantir la prestació farmacèutica, especialment en la població més vulnerable; a impulsar l’atenció en salut mental ia potenciar l’activitat investigadora “.

“És important aconseguir crèdit polític a Europa”

Abans d’explicar la resta d’assumptes abordats pel ple del Consell, el conseller de Transparència ha volgut ressaltar la transcendència de les reunions dutes a terme aquesta setmana a la Unió Europea pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Referent a això, Alcaraz ha posat èmfasi que “un objectiu no escrit, però sí implícit, d’aquest Consell és restaurar les relacions en el marc de la Unió Europea, ja que el Partit Popular, sobretot en l’època de govern de Francisco Camps, va protagonitzar la seva peculiar brexit, que es va plasmar en mesures des de la retirada de banderes fins, fonamentalment, collir, amb tota cura, les multes que segueixen lloviéndonos als valencians i valencianes “.

Aquest és el motiu pel qual, segons ha explicat el conseller de Transparència, “restablir la nostra presència davant els òrgans europeus de manera normalitzada és un objectiu clar en el qual estem obstinats tots els membres del Govern i, singularment, el president i la vicepresidenta “.

Alcaraz ha insistit en la importància política, econòmica i institucional d’aquest viatge a Europa ja que “l’important és aconseguir fons europeus, però per a això és important aconseguir crèdit polític”.

El conseller ha assenyalat que, “de manera destacada”, cal posar especial èmfasi en la reunió mantinguda entre Puig i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “Només el president ha estat rebut pel senyor Juncker entre els presidents de comunitats autònomes espanyoles, a més del lehendakari del País Basc, Íñigo Urkullu”.

IVAM

En un altre ordre de coses, entre altres temes, el Consell ha abordat dos assumptes relacionats per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

D’una banda, el Consell ha aprovat el projecte de Llei, de la Generalitat, reguladora de l’Institut Valencià d’Art Modern.

Amb l’objectiu de replantejar el marc legal del museu, el seu règim jurídic i els seus òrgans rectors per facilitar una especial agilitat de gestió, la nova normativa aposta per la transparència en la gestió; augmentar l’arrelament en l’entorn social i territorial i la democratització del seu funcionament.

La intenció és, fonamentalment, potenciar l’IVAM com un dels principals referents en art modern i contemporani de l’entorn mediterrani, en definitiva, fer un museu encara millor.

Un cop emesos els informes del Comitè Econòmic i Social i del Consell Jurídic Consultiu, que considera conforme el text, el Consell remetrà el projecte de llei a les Corts per a la seva aprovació definitiva.

Així mateix, el Consell ha aprovat un conveni entre l’IVAM i l’Ajuntament de València per a l’ampliació del museu.
Alcaraz ha explicat que es pretén crear un jardí d’escultures al solar annex al museu “amb l’objectiu que l’IVAM s’obri al barri del Carme i els veïns i veïnes puguin aprofitar el nou espai i crear, així, un vincle entre el museu i el barri “.