El Consell aconsella extremar la precaució en el monte davant les altes temperatures

491

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural aconsella extremar la precaució a la muntanya davant de la situació meteorològica adversa d’elevades temperatures a tota la Comunitat.

Durant aquest cap de setmana la situació meteorològica estarà marcada per una entrada de massa d’aire càlid, amb elevades temperatures i baixes humitats relatives, sobretot a les hores centrals del dia, amb vents de component est més intensos en les hores centrals, i amb entrades de component sud, amb possibilitat de tempestes a l’interior amb aparell elèctric.

Al llarg d’aquesta setmana d’onada de calor, a la província de València s’han produït ja conats d’incendis forestals en els termes municipals de Cases Altes, Villagordo del Cabriel, Utiel, i Tuejar, tots ells extingits amb rapidesa. La seva causa ha estat natural, per un llamp, però tot i això la Conselleria aconsella extremar les precaucions aquests dies per prevenir incendis forestals, sobretot amb elements que puguin produir llum o calor.

La població pot ajudar a evitar els incendis forestals aplicant el sentit comú que, abans de realitzar una activitat, convida a analitzar el risc de convertir-se en l’origen d’un possible incendi forestal.

Els incendis no només afecten la vegetació i la fauna salvatge, sinó que posen en risc tant els béns com les vides de les persones afectades i les dels qui han de defensar aquestes propietats i extingir els incendis.

Advertències i recomanacions

Cal recordar que a alerta 3 totes les autoritzacions queden sense validesa i les zones de paellers autoritzades seran precintades.
recomanacions

Amb caràcter general, convé recordar alguns punts bàsics:

· Mai llançar mistos i burilles enceses.

· No encendre foc en terreny forestal o pròxim a ell fora de zones especialment dedicades a això, que tinguin totes les garanties, i si no es té clar no fer-ho.

· No llançar escombraries, i menys aquelles que poden ser el causant d’un incendi com és el cas dels vidres.

· No llançar de coets, globus o artefactes de qualsevol classe que continguin foc, o puguen produir-lo.

· Les cremes de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals estan prohibides en aquest moment amb caràcter general. En casos excepcionals, consultar als ajuntaments o als agents mediambientals.

· En circular per terreny forestal, no parar el vehicle sobre vegetació seca, deixar-lo en zones desproveïdes de vegetació, el tub d’escapament calent pot encendre la pastura.

· Per agricultors productors de cereal, cal recordar que estem en època de collita i convé tenir precaució amb les tasques de recollida del cereal. Es poden produir incendis per espurnes de les màquines i la pols que es genera en el processat és molt inflamable.

· Per apicultors cal recordar que cal anar amb compte amb les tasques en què es fa servir el fumador. No s’ha de posar calent sobre vegetació ni buidar les restes del material usat per a fumar-hi.

· Les empreses que treballen en l’entorn forestal han de recordar que han de complir el que disposa el Decret 7/2004 que regula les mesures a adoptar en aquests casos.

· Si es posseeix un habitatge o granja prop de terreny forestal, cal extremar les precaucions. Per exemple, mantenir la teulada lliure de pinassa o fullaraca, i no buidar restes de xemeneies, estufes o paellers / barbacoes sobre vegetació.

· Per a persones que practiquen a la muntanya esport amb motos, cal recordar que cal evitar-los perquè del tub d’escapament poden sortir restes de carbonissa i no deixar parada la moto sobre vegetació.

· Si no té més remei que utilitzar grups electrògens, motors, equips elèctrics o d’explosió, aparells de soldadura, etc., inclosos els pertanyents a maquetes dirigides per radiocontrol, s’ha de demanar un permís específic si aquest ús ho va a realitzar en terreny forestal o les seves proximitats.

· Finalment consultar el nivell de preemergència per risc d’incendis forestals.

La Generalitat disposa de diferents recursos que realitzen tasques de prevenció d’incendis forestals al llarg del període estival segons els departaments corresponents, en el marc del Pla de Vigilància enfront del risc d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana, que enguany ha incorporat nous equips destinats a donar suport preventiu.

A més, els agents mediambientals, observatoris forestals i unitats de prevenció estan avisats i atents per extremar la vigilància ens possibles ignicions per raigs o altres causes, donada l’alta disponibilitat de combustibles.