El CEU aborda el problema de les drogues en el cicle ‘Educar para la salud’

125
Abel Baquero, psicòleg de la Fundació Projecte Amigó de Castelló i membre del grup de recerca TXP, ha intervingut aquest matí en el cicle de conferències ‘Educar per a la salut’ que organitza la Universitat CEU Cardenal Herrera de Castelló. L’expert ha impartit una xerrada sobre les noves drogues als futurs metges, infermers i mestres que s’estan formant al CEU amb l’objectiu d’apropar a “una realitat canviant que pot afectar de manera més o menys directa al seu futur professional”, ha subratllat.

“Encara que el seu potencial addictiu no és tan elevat com el d’altres, la particularitat del consum d’aquestes noves drogues es fonamenta en la gran varietat i disponibilitat de substàncies existents i en què afecten sobretot a subjectes menors d’edat”, ha alertat Abel Baquero .

L’investigador es refereix a les 101 noves substàncies (31 catinonas, 30 cannabinoides sintètics, 9 fenetilaminas, 5 opioides, 5 triptamines, 4 benzodiazepines, 4 arilalquilamines i 12 que no pertanyen a cap grup dels anteriors) detectades en 2014 per l’European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. No obstant això, a nivell del territori nacional, ha advertit Baquero, “no es poden oferir dades determinants, ja que la majoria d’aquestes noves drogues no es detecten amb els tradicionals sistemes d’anàlisi”.

L’alta disponibilitat, baix cost i situació de legalitat en la qual es troben aquestes substàncies configuren, segons el ponent, un escenari de difícil intervenció-prevenció. “A tall d’exemple, ha assenyalat, podem comprar 1 gram d’un cannabinoide sintètic o ‘spice drug’ per internet i en un termini de 3 o 4 dies tenir-lo a la bústia de casa”.

Tot i la complexitat del repte, Abel Baquero aposta per l’educació com una de les grans claus per a la prevenció del consum d’estupefaents, i per això considera que els mestres i altres professionals vinculats a la formació i l’educació “haurien de conèixer la realitat tant del ‘mercat’ de les substàncies com la d’un adolescent que s’enfronta a elles, al món ia l’oci “.

Respecte a la intervenció, el psicòleg de Projecte Amigó considera que ha de ser “integral i transversal, potenciant aspectes que donin suport l’adequada funcionalitat interpersonal i allunyada del consum de substàncies, com una correcta autoestima, autocontrol, regulació emocional i comunicació familiar”.

El grup TXP, al qual pertany Abel Baquero, està integrat per professionals procedents de diferents disciplines vinculades a la salut mental que desenvolupen una tasca d’investigació amb l’objectiu del desenvolupament científic-acadèmic, des d’una infraestructura facilitada per la universitat CEU Cardenal Herrera. Actualment compta amb dues línies d’investigació: una de vinculada al trastorn antisocial de la personalitat i consum de substàncies, i una altra centrada en les noves substàncies psicoactives.