El Centre de transfusió de la Comunitat Valenciana porta recollides 80188 unitats de sang durant aquest any

465

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana ha obtingut un total de 80.188 unitats de sang durant els primers cinc mesos de l’any entre les tres províncies: a València, 45.136 unitats, a Alacant, 26.276 ia Castelló, 8.776.

A més, en aquest temps 10.800 persones s’han acostat per primera vegada a donar sang: 1.077 de Castelló, 5.755 de València i 3.968 d’Alacant. “És una dada molt positiva que reflecteix la capacitat de conscienciar sobre la importància de la donació de sang a la població general, a través de campanyes especials com aquesta”, ha declarat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón

Munt ha destacat que es tracta d’una dada molt positiva ja que “d’una banda, augmenta la base de donants ia més permet comprovar que la capacitat de comunicació amb la societat resulta efectiva”.

Durant l’any passat es va aconseguir que més de 22.000 ciutadans es comprometessin amb la donació de sang, destacant que cada any aquesta xifra va en augment. L’objectiu del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) és el de la fidelització dels donants, ja que el seu valor com a promotors de la donació és molt valuós.
Així mateix, durant 2016 es van aconseguir un total de 176.711 donacions de sang, el que suposa un índex de donació de 35 persones per cada mil habitants aproximadament a la Comunitat Valenciana.

El perfil del donant de la Comunitat, segons les dades de l’any 2016, revela que el 56% del total són homes enfront d’un 44% de dones. Pel que fa a l’edat, el 63% tenen menys de 45 anys i el 37% entre 46 i 65 anys.
Quant als grups sanguinis més freqüents són l’A + (34,12%) i l’O + (36,60%) i com correspon són també els més demandats.

El CTCV ha complert el 2017 30 anys al servei de la ciutadania, destacant el valuós paper dels donants. Gràcies a la seva decisió de donar altruistament, els hospitals de tota la xarxa de la Comunitat Valenciana reben la sang i els hemoderivats necessaris per atendre els pacients.

El Centre de Transfusió, a més de coordinar les donacions de sang i tot el procés que comporta l’extracció, s’ocupa de la promoció de les donacions de manera solidària i altruista per part dels ciutadans, sensibilitzant la ciutadania de la importància de la seva generositat i solidaritat.
L’objectiu diari del CTCV és aconseguir que les donacions es realitzin com un acte quotidià, habitual en la vida dels ciutadans i posicionar al donant com a valor indiscutible en la societat.

Dia Mundial del Donant de Sang

El 14 de juny de cada any se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per donar a conèixer la necessitat de disposar de sang i productes sanguinis innocus i agrair als donants un regal que permet salvar vides humanes.
La sang és un recurs important en tots els tractaments programats i en les intervencions urgents. Permet augmentar l’esperança i la qualitat de vida dels pacients amb malalties potencialment mortals i dur a terme procediments mèdics i quirúrgics complexos. Així mateix, és fonamental per tractar els ferits durant urgències de tot tipus i compleix una funció essencial en l’atenció materna i perinatal.

Per garantir la disponibilitat de subministraments sanguinis innocus cal impulsar la coordinació nacional dels serveis de transfusió a partir de donacions voluntàries no remunerades. No obstant això, en molts països, els serveis de transfusió tenen dificultats per aconseguir que el subministrament de sang sigui suficient, i garantir al mateix temps la seva qualitat i innocuïtat.

Un subministrament adequat de sang durant les emergències exigeix ​​un servei de transfusions ben organitzat, el que només es pot garantir amb la col·laboració de tota la comunitat i amb una població donant que es comprometi a fer donacions voluntàries no remunerades al llarg de l’any. Així doncs, la campanya d’enguany se centra en la donació de sang durant les emergències. La consigna de la campanya de 2017 és: ‘Què pots fer?’ amb el següent missatge secundari: ‘Dóna sang. Dóna ara. Dóna sovint ‘.

Aquesta campanya posa en relleu la funció que cada un pot exercir per ajudar altres persones en situacions d’urgència amb la seva valuosa donació de sang. La campanya se centra també en el fet que és important donar sang de forma periòdica, per comptar amb una reserva de sang suficient abans que es presenti la necessitat.

Campanyes especials a la Comunitat Valenciana

A València es va a realitzar una campanya de donació especial al Centre Comercial El Saler, que va obsequiar als donants amb una entrada de cinema, i se celebrarà la setmana del 12 al 17 de juny; també la Ciutat de les Arts i les Ciències realitzarà una col·lecta extraordinària el 14 de juny i oferirà invitacions per al museu Príncep Felip i el Centre Comercial la Vital,