Del 9 al 12 d’aquest mes d’abril es celebrarà la primera fira d’art i cultura ceràmica contemporania

360

La Càtedra d’Innovació Ceràmica de la Universitat Jaume I “Ciutat de Vila-real” celebra del 9 al 12 d’abril de 2015, la primera Fira d’Art i Cultura Ceràmica Contemporània (FACC), una iniciativa en què participen tots els museus i escoles superiors de ceràmica de la Comunitat Valenciana que pretén posar en valor la ceràmica com a element d’expressió i creativitat, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Per a això, la CICCV, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real i l’UJI, ha programat una vintena d’activitats, entre conferències, exposicions, tallers i performances obertes a tot el públic, amb la participació d’alguns dels ceramistes internacionals més reconeguts.

L’obertura de la FACC serà el dijous amb l’exposició del ceramista japonès Masakazu Kusakabe, qui, a més, està impartint a Vila-real en les dues últimes setmanes un curs per a professionals de la ceràmica artística de procedència internacional. En el marc d’aquest curs, Kusakabe, un dels mestres ceramistes més prestigiosos del món, està construint a l’antiga Escola Taller un forn especial per coccions amb llenya a altes temperatures per a la preparació de esmaltats especials com els de tipus Shino i Oribe. El forn, un dels únics quatre d’aquest tipus que hi ha a Europa, s’obrirà per a les visites i per celebrar en un futur cursos especialitzats.

A més de l’exposició de Masakazu Kusakabe, que s’instal·larà a la BUC, la FACC també inclou la mostra del mestre ceramista Xohán Viqueira (Casa de l’Oli) i la col·lectiva Fangtastic, amb més de 30 autors de l’Associació Nacional de Professionals de la Ceràmica (ANPEC), que es podrà visitar a l’Espai Jove. L’apartat expositiu de la FACC es completa amb la inauguració, el dia 17 al Convent, de l’exposició ‘Espanya ceràmica: 17 visions contemporànies’, que en el seu pas inicial pel Museu Nacional de Ceràmica de València ha rebut més de 15.000 visites .

La Fira d’Art i Cultura Ceràmica Contemporània s’inaugurarà oficialment el dijous a les 16 hores a la BUC i donarà pas a dues jornades de taules rodones i ponències en què s’abordaran, entre altres qüestions, la importància dels esdeveniments artístics en l’economia local, els models educatius per ceràmica artística o l’experiència de la Pastera. La programació de conferències es completa amb activitats complementàries com una performance de Rakú en què participaran de manera sincronitzada una vintena de ceramistes o una zona d’exhibició de coccions experimentals, que tindrà lloc el divendres, a les 22.00 hores, al jardí de Jaume I.

Dissabte i diumenge, l’activitat de la FACC es trasllada a la plaça Major, amb un seguit de tallers i demostracions de modelatge, queramines, Rakú o torn, que culminaran dissabte a la nit amb un concert amb instruments ceràmics. Per conèixer al detall totes les activitats i tramitar les inscripcions, es pot consultar la web http://ifacc.es, en la qual tots els museus i escoles superiors de ceràmica de la Comunitat informen durant tot l’any de les activitats que realitzen per promoure i posar en valor la ceràmica artística.