David Barelles “En la lluita contra la violencia de gènere no cap mirar cap a un altre costat”

562

El subdelegat del Govern de Castelló, David Barelles, ha fet avui una crida a tota la societat de Castelló en la lluita contra la violència de gènere, perquè “no cal mirar cap a un altre costat; cal treballar units des de tots els àmbits i institucions per eradicar aquesta xacra social”. Barelles s’ha pronunciat així durant l’acte d’inauguració d’una jornada de formació sobre VioGén, el sistema de seguiment integral en els casos de violència de gènere, en la qual han participat més de 60 persones, entre jutges, fiscals, guàrdies civils, policies nacionals, policies locals o representants dels serveis socials, entre altres àmbits.

En la inauguració de la jornada de treball, que ha tingut lloc en el saló d’actes de l’edifici La Pau de la Subdelegació del Govern a Castelló, el subdelegat ha estat acompanyat pel coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, Miguel Fresneda; i el comissari en funcions de la Comissaria de Policia Nacional de Castelló, Emilio Romero, així com pel director tècnic de l’administració central del sistema VioGén, Manuel Esquerre Colmenero, de la Secretaria d’Estat de Seguretat, dependent del Ministeri de l’Interior, qui s’ha encarregat d’impartir la formació.

La celebració de la jornada de formació en la plataforma VioGén ve motivada per la recent incorporació al sistema dels agents de policia local de nous municipis de la província. “Mai és suficient el treball realitzat en aquesta matèria, però a dia d’avui, puc ressaltar amb orgull el fet que totes les poblacions amb Policia Local de la província s’han integrat en el sistema i col·laboren en la protecció de les víctimes. Ara solament ens cal conscienciar i fer una crida perquè la societat civil també s’impliqui en aquesta lluita per identificar i aïllar als agressors, i eradicar aquest problema social”, destaca Barelles.

En total, són 26 les localitats que han signat el conveni, de manera que les seves respectives policies locals ja estan col·laborant amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, les úniques que tenen competències en aquest àmbit. L’últim a sumar-se ha estat Altura. De les 26 citades, 13 d’elles, totes amb una plantilla superior als 30 agents, s’han implicat en un grau major amb el Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, “assumint directament facetes com les valoracions policials d’evolució de risc (VPER), tenint coneixement exhaustiu de quins són les mesures de protecció de les víctimes, tinguin assumida la seva protecció o no; possibles canvis d’ordres de protecció o de mesures dictaminats per resolució judicial o fins i tot informació sobre la ubicació dels agressors”. Els 13 municipis són Castelló de la Plana, Vila-real, Benicàssim, Almassora, Peníscola, Alcalà de Xivert, Benicarló, Vinaròs i Onda, així com la Vall d’Uixó, Borriana, Nules i Oropesa, que han estat els últims a incorporar-se a la xarxa.

La base de dades del Sistema de Seguiment Integral dels Casos de Violència de Gènere (VioGén), del Ministeri de l’Interior, en el qual estan bolcats tots els paràmetres que tenen a veure amb la violència de gènere. En aquesta xarxa es bolquen totes les dades de les víctimes i agressors, de manera que no solament es realitza un seguiment dels casos, sinó que fins i tot es poden predir els comportaments dels agressors cap a les seves víctimes, i establir mesures de prevenció i protecció en funció d’ells, la qual cosa converteix a VioGén en una eina pionera a nivell mundial que està sent incorporada per molts països.

A dia d’avui, són més de 760 casos actius de dones amb alguna mesura de protecció, que van des de risc no apreciat fins a màxim risc. “Avui, veure a tantes persones i de tan diferents àmbits, reunides aquí i implicades en la lluita contra la violència de gènere, demostra que anem pel bon camí. Però no cal descansar fins que aconseguim que arrencar d’arrel la violència de gènere. Fins que arribi aquest moment, tots els esforços seran pocs i no ens donarem per satisfets”, ha conclòs el subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles.