Cures respiratòries del Clínic de València rep l’acreditació d’unitat multidisciplinària d’alta complexitat amb nivell d’excel·lència

477

La Unitat de Cures Respiratòries de l’Hospital Clínic de València ha rebut recentment l’acreditació d’Unitat multidisciplinar d’alta complexitat amb nivell d’excel·lència de ventilació mecànica no invasiva domiciliària.

Es tracta d’un reconeixement que la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) lliurament a aquelles unitats que estan dotades de suficients recursos materials i humans que els capaciten per a realitzar qualsevol tipus d’activitat assistencial, docent o investigadora relacionada amb la prevenció, diagnòstic i tractament de qualsevol patologia que requereixi tractament amb ventilació crònica domiciliària.

La SEPAR ha fet entrega d’aquesta acreditació a un total de 11 unitats, quatre d’elles a Barcelona, ​​tres a Madrid, una a Astúries, una a Sevilla, una a Càceres i una a la Comunitat Valenciana.

Tal com explica el doctor Jesús Sancho, especialista del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic de València i responsable mèdic de la unitat, “per aconseguir aquesta acreditació la Unitat ha participat en auditories que han certificat que compleix amb una determinada activitat assistencial, compta amb uns determinats recursos tècnics i humans i que a més els professionals realitzen activitat docent i investigadora “.

“La Unitat de Cures respiratòries de l’Hospital Clínic té llarga experiència pel que fa a ventilació mecànica de pacients amb malalties neuromusculars en què els músculs respiratoris són incapaços de complir la seva funció. El primer pas és l’anomenada ventilació mecànica no invasiva, que aconsegueix que el aire que generen determinats aparells arribi als pulmons dels pacients incapaços de respirar sense ajuda. es diu no invasiva perquè això s’aconsegueix, gràcies a una sèrie de màscares i filtres, sense necessitat d’intubar al malalt ni fer-li una traqueotomia. Aquest procediment es inicia a l’hospital mitjançant ajustos complexos guiats per monitorització, després dels quals els malalts poden prosseguir el tractament en els seus propis domicilis “, ha explicat el doctor Sancho.

La Unitat de Cures Respiratòries de l’Hospital Clínic

Aquesta Unitat realitza la revisió de més de 280 pacients a l’any i prop de 70 pacients nous requereixen ventilació mecànica no invasiva cada any i són tractats en aquesta unitat. “La Unitat de Cures Respiratòries de l’Clínic s’encarrega de prevenir i controlar els problemes respiratoris de persones els músculs respiratoris són inefectius, com passa en les malalties neuromusculars (entre elles, i amb especial dificultat, l’ELA) i de prendre el relleu dels equips de l’UCI i de Reanimació per retirar la ventilació artificial i prosseguir amb les cures generals dels pacients amb l’anomenada malaltia crítica mantinguda “, ha detallat el dcotor Servera, cap del Servei de Pneumologia.

“El fet de combinar l’atenció als malalts neuromusculars amb la dels malalts crítics procedents d’UCI i Reanimació fa que la Unitat sigui especialment útil ja que disminueix el temps d’estada de malalts en l’àrea de crítics. I resulta útil també per als pacients i els seus familiars, ja que sortir de l’entorn d’UCI i Reanimació i romandre en aquesta Unitat que permet la companyia contínua d’un familiar suposa un benefici emocional “, ha explicat el doctor Servera.

“La Unitat compta amb un equip multidisciplinari en què la infermeria és una peça fonamental tant per atendre al malalt com per a preparar-lo de cara al seu trasllat al domicili. Compte també amb la figura d’un psicòleg amb plena dedicació que ajuda en la presa de decisions compartides i ofereix assistència psicològica a malalts i familiars “informa.

Els anys d’atenció coordinada amb altres serveis de l’Hospital implicats en la cura dels malalts neuromusculars fan possible que els pacients es beneficiïn d’un maneig integral òptim. La Unitat està integrada en el INCLIVA i desenvolupa línies de recerca clínica i innovació de qualitat reconeguda. L’excel·lència en l’atenció i en la investigació la fan rebre a pneumòlegs d’altres hospitals d’Espanya per a estades formatives.