Culla ha complit una vegada mes amb el costum dels seus ancestres

542

Els dies 16 i 17 de juny, Culla va complir una vegada més amb el costum dels seus ancestres. Com cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, els veïns de Culla van emprendre fidelment el camí que, any rere any, els porta fins a l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa, situada al terme municipal de Vistabella del Maestrat.

Aquest ritu, que té els seus orígens en l’Edat Mitjana, conserva els cants en llatí i el protocol escrupolós que marca la consueta, i que aporten un gran caràcter místic a aquesta entranyable pelegrinatge. Això mateix, al costat del alt valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovés a l’abril de 2016 la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial; costat de dels Pelegrins de les Useres. Aquesta pregària també forma part del projecte Camins del Penyagolosa, impulsat per la Diputació Provincial, perquè Unesco reconegui els camins de peregrinació de l’interior de Castelló com a Patrimoni Mundial.

Celebració del Corpus Christi

L’ancestral celebració del Corpus Christi, esdevinguda ahir diumenge, és un altre dels exemples del bon nombre de tradicions i costums populars inseparables del passat històric d’aquesta localitat de l’Alt Maestrat.

Aquesta festivitat sorprenent al visitant, per ser una manifestació de la riquesa i la varietat del folklore local. L’Eucaristia celebrada a l’Església del Salvador, va donar pas al recorregut processional pels carrers del casc històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, acompanyat pels majestuosos pendons i peanyes amb sants, els altars florals i els nens fent sonar els tradicionals pixurrulls.