“Contes de Yoha” actuarà aquest proper divendres, en la fundació Caixa Castelló

529
La Fundació Caixa Castelló, dins del seu Cicle Cuencuentahucha, porta a Castelló els contes de Yoha. El contacontes serà divendres que ve, 30 de Gener a les 18:30 hores en el Saló d’Actes de l’Edifici Hucha. Entrada lliure fins a completar aforamentYoha és, sens dubte, el personatge més conegut i més celebrat dins de la tradició rondallística sefardita. Els seus bromes, bromes i aventures han estat explicades, al llarg dels segles, de pares a fills, d’avis a néts, entre homes, entre dones, entre amics, i han quedat integrades en el més profund i entranyable de l’imaginari i de la memòria col·lectiva dels sefardites, tant d’Orient com del nord d’Àfrica.

Molt pocs personatges hauran arribat, en totes les comunitats d’aquest poble, una popularitat tan generalitzada, un valor tan identitari, una dimensió simbòlica que encarni tantes i tan diferents coses (la ingenuïtat i l’astúcia, la sort i la desgràcia, l’esforç i la indolència, el riure i el drama de la quotidianitat) com passa amb Yoha.

Encara avui, quan la cultura tradicional judeoespañola es troba en vies pràcticament d’extinció, quan el romancer i els contes meravellosos poden donar-se per gairebé oblidats, quan les cançons etiquetades com «sefardites» suren tot just en una discografia clònica, subsidiària i comercial que molt poc té a veure amb les exhaustes arrels tradicionals d’aquell poble, els contes de Yoha segueixen -encara molt debilitados- deixant sentir, fent riure, despertant nostàlgies d’un passat en què la seva veu s’escoltava molt més alta i clara.

No hi ha dubte que, mentre hi hagi sefardites -en l’accepció sociocultural del terme-, Yoha estarà, inseparable, al seu costat. I tampoc hi ha dubte que el dia en què Yoha sigui oblidat pels sefardites, això voldrà dir que els sefardites hauran acabat d’oblidar les últimes restes de la seva cultura.

Noureddine l’Attab, un actor marroquí resident a Castelló que es defineix a si mateix com un artista somiador en el món del teatre, el cinema i la música“. La seva devoció artística sorgeix a l’edat de 15 anys al veure un espectacle en un carrer de la seva Rabat natal. El fet emocionar-se amb el maquillatge dels artistes i com gaudien els actors pel que estaven representant animar a Noureddine l’Attab a seguir els seus passos.

Ha participat en diverses ocasions en els espectacles programats a la Fundació Caixa Castelló a través de la companyia alzirenya de teatre Engrata i ha impartit tallers d’interpretació i clown a l’edifici Hucha per als més joves. A més, la seva trajectòria professional ha estat avalada amb prestigiosos reconeixements del món de les arts escèniques.

A través de les seves interpretacions convida l’espectador a valorar la riquesa de la interculturalitat, a més de sensibilitzar-los en temàtiques socials com els problemes de la infància o del planeta Terra perquè els espectadors prenguin consciència de la nostra realitat actual.