Cebrián ‘La declaració de la pesca artesanal i la vela llatina com BIC reforça el valor de l’Albufera”

132
La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat que la declaració de la pesca artesanal i la navegació a vela llatina com a Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) “reforça el valor de l’Albufera com a patrimoni natural i cultural de tots els valencians, que ja van manifestar la voluntat de protegir-la al costat del seu entorn, com a parc natural, el 1986 “.

El decret, aprovat en el passat ple del Consell, assenyala que aquestes activitats ancestrals són un cas extraordinari de perdurabilitat al llarg del temps de pràctiques sostenibles. L’acte de presentació s’ha celebrat a la Gola de Pujol amb la participació, també, de l’alcalde de València, Joan Ribó, l’alcalde de Catarroja i l’alcalde de Silla, entre altres autoritats.

La consellera ha felicitat a les comunitats de pescadors del Palmar, Catarroja i Silla, la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina i les associacions de vela de Silla, Catarroja, Pescadors de Catarroja, el Palmar i Sollana.

La titular d’Agricultura i Medi Ambient ha afegit que la declaració contribueix a la protecció i conservació d’un espai natural que projecta el territori valencià, més enllà de les nostres fronteres. Així passa des que es va declarar ‘Pantà d’importància internacional’ del Conveni Ramsar al 1989, i dins de la Xarxa europea Natura 2000, zona d’especial protecció per a les aus en 1990 i Lloc d’Interès Comunitari a 2001.

Cebrián ha afirmat que aquesta declaració de BIC coincideix amb el procés de dignificació dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, que la Conselleria està impulsant.

Aquesta és la primera protecció patrimonial d’una activitat del nostre territori amb aquesta categoria d’immaterial, que s’afegeix a la llista de béns culturals immaterials com el Misteri d’Elx, dels Pelegrins de les Useres o la Festa de les Falles.

La pesca tradicional i la navegació a vela llatina a l’Albufera són tècniques, usos i costums resultat d’una evolució de segles. Com diu el decret aprovat pel Consell: “Aquestes activitats tradicionals de l’Albufera són un cas paradigmàtic de resistència al pas del temps de pràctiques sostenibles. La seva conservació és garantia de salvaguarda d’un valuós patrimoni cultural, ja que són realitats culturals amenaçades, manifestacions residuals de maneres de vida que el progrés i els canvis socials han anat fent desaparèixer “.

L’Albufera i el seu entorn de recursos naturals han estat aprofitats des de segles, amb activitats com la pesca i l’agricultura, principalment l’arròs, que encara es manté, activitats a què en els últims anys s’ha unit l’ús lúdic. Per concloure la seva intervenció, Elena Cebrián ha manifestat: “Hem fet un pas endavant, per garantir un futur a la vela llatina i la pesca tradicional, un futur digne de la seva història i de les paraules que Jaume I va pronunciar al respecte fa 800 anys.