CCOO torna a denunciar el colapse en l’expedició del DNI

177

Tot i que CCOO porta denunciant des de març greus problemes en l’expedició del DNI, actualment gairebé totes les unitats estan col·lapsades i no es dóna cita per obtenir-lo o renovar-fins d’aquí a dos mesos. “El caos que es va iniciar a Madrid s’ha estès a la resta del territori nacional, cosa que no era molt difícil de preveure”, denuncia el sindicat.

D’aquesta manera, al País Valencià la situació pitjor es dóna a les oficines de Castelló capital i Vila-real, on no es pot obtenir cita prèvia fins al 16 de gener, de la mateixa manera que en certes oficines de la província d’Alacant (Elx , Oriola, Torrevella), mentre que en altres com Benidorm la cita està al 16 de gener i en Elda es dóna cita per al 10 de gener. A València, la cita a Paterna, Burjassot, Quart de Poblet o Gandia està a principis d’any.

Per a CCOO, la Direcció General de la Policia (DGP) i el Ministeri de l’Interior “han d’assumir d’una vegada que la situació per la qual travessa l’expedició del DNI té el seu origen en la pèrdua d’ocupació pública alhora que s’ha anat incrementant el nombre de documents que s’expedeixen. dels 4,9 milions en 2006 es va passar a 6,8 milions el 2011 i, si tenim en compte que el DNI és un document de caràcter cíclic que es renova cada 5 o 10 anys, els pics d’expedició es repetiran seguint aquest ritme. Això, unit a la falta dels mitjans materials adequats per a aquest volum d’expedicions ia la nefasta planificació i gestió dels recursos, fa que actualment la situació sigui insostenible “.

El que plantegen els responsables de la DGP, en reunió amb les organitzacions sindicals, és “fer un pegat per sortir del pas”, sense tenir un projecte de gestió a mig i llarg termini que eviti que això es torni a produir. Per a CCOO, oferir hores extres sense límit als funcionaris i funcionàries del DNI, però també al personal policial -amb el període de formació corresponent pagat en aquest cas com a hores extres- no és la solució.

“D’altra banda, reclamar ara al Govern entrant que es cobreixin 504 llocs vacants a càrrec de l’Oferta d’Ocupació Pública de 2016, com també planteja la DGP, aniria en la línia d’anar trobant solucions a mig-llarg termini, però no desatascaría la situació actual, perquè, amb sort, la incorporació d’aquests nous empleades i empleats públics no seria possible fins ben avançat 2017. En qualsevol cas, la xifra de llocs suposadament sol·licitats segueix sent insuficient “.

CCOO considera que és imprescindible aprovar una Oferta d’Ocupació Pública extraordinària que permeti, almenys, cobrir la totalitat de llocs de personal funcionari de cossos generals vacants en aquests moments a la DGP (al voltant dels 1.200). A més, la renovació d’equips informàtics a les oficines del DNI s’ha de fer amb la major celeritat.

D’altra banda, CCOO adverteix que “si el nou equip de Govern seguirà per la senda de la destrucció de l’ocupació pública i d’obrir la porta a externalitzacions i privatitzacions a les administracions, malament anem. La ciutadania necessita i exigeix ​​serveis públics de qualitat, eficients i puntuals “.

El sindicat recorda que el DNI és un document obligatori i imprescindible no només per realitzar tràmits amb l’Administració o viatjar, sinó també per a contractes de treball, gestions bancàries, judicis o certs casos d’assistència mèdica. “Fins i tot ens ha arribat el cas d’una persona que no ha pogut començar a rebre un tractament de quimioteràpia perquè li havien robat el DNI i, si no fos pel compromís de les empleades i empleats públics que li han tramitat el document de forma urgent , hauria d’esperar a una cita a mitjans de gener de l’any que ve “.

També incideix que la culpa no és de la ciutadania -com va arribar a manifestar als mitjans de comunicació algun responsable de l’DGP-, ni molt menys de les empleades i empleats públics, que no només estan treballant en condicions precàries, sinó que pateixen a més diàriament la pressió del públic que no veu ateses les seves necessitats.