Castelló realitza aquest dissabte les primeres jornades per a conscienciar sobre l’autisme

López, reivindica el treball conjunt d'administració i societat per a eliminar els murs que aïllen a les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual

1203

ActualitatDiària

El Menador espai cultural ha acollit avui la presentació de les I Jornades d’Autisme i Art que se celebraran el dissabte 14 d’abril, de 10 a 13.30 hores, en el Passadís dels Arts del Parc Ribalta de Castelló, en un acte en el qual han participat el regidor de Benestar Social i Dependència de l’Ajuntament de Castelló, José Luis López, la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de la UJI, Inmaculada Fortanet; la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; i Yolanda Arnau, mare d’un xiquet amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i organitzadora de la jornada.

En la seua intervenció, el regidor de Benestar Social i Dependència ha mostrat la seua satisfacció per col·laborar en aquesta iniciativa i ha valorat el treball que realitzen molts pares i mares, i moltes associacions, per a “reivindicar els drets dels seus fills”.

López ha fet una crida a la societat de Castelló perquè participe en l’acte del dissabte i ha conclòs la seua intervenció afirmant que “hem de treballar tots junts per a eliminar les barreres i els murs que aïllen a les persones amb TEA de la resta de la societat”.

Arnau, per la seua banda, ha explicat que aquestes jornades “naixen de la necessitat de conscienciació i informació que les famílies amb persones amb TEA tenim per a integrar els nostres fills i filles en la societat”.

Per aquest motiu sorgeix la idea d’organitzar una jornada de conscienciació, d’una manera lúdica, oberta a tota la societat de Castelló, on xiquets i xiquetes amb autisme puguen, al costat de xiquets i xiquetes neurotípics, realitzar una activitat plàstica, artística, ja que l’art és un llenguatge universal i és un vehicle de comunicació i d’expressió emocional.

“Amb aquesta jornada es pretén conscienciar sobre l’autisme, fent partícip a tota la societat de Castelló de la diversitat de maneres de percebre la realitat i d’expressar-la. L’autisme és només una forma més de comunicació, de percebre el món i d’interpretar-ho”, ha assenyalat l’organitzadora.

En la jornada s’edificarà un mur fet d’1.000 caixes de cartó de les quals unes 700 seran decorades pels xiquets i les xiquetes assistents, ja que 300 d’aqueixes caixes ja han sigut pintades pels diferents centres educatius que tenen Aules de Comunicació i Llenguatge amb alumnes amb TEA, de manera que tots els alumnes del centre han col·laborat en el projecte. Un mur que, una vegada finalitzat, es derrocarà.

Al llarg del Parc Ribalta hi haurà més de 25 tallers, alguns per a decorar les caixes i altres tallers artístics per a passar una jornada lúdica. Els tallers compten amb el suport de 150 monitors i voluntaris per a atendre a les persones amb autisme que participen, i que han realitzat un curs d’aproximació al TEA organitzat pel Pla d’Atenció a la Diversitat de la UJI.

La música també tindrà un paper protagonista i durant la jornada actuaran un grup de professionals de l’àmbit musical que han creat peces musicals per a l’esdeveniment, com Xavier Piquer, Ana M. Vernia i una banda de rock de persones amb TEA de València (MUA Band).

Arnau també ha explicat que la jornada comptarà amb la participació d’un grup d’artistes emergents de Castelló: Marta Negre, Verónica Fabregat, Adrià Arnau, Irene García, Ana Sansano, Alejandro Aragoneses, Enric Redón, Alba Martínez, Maria Gargallo Agut i representants del #MIAU (Museu Inacabat d’Art Urbà), que faran una sèrie d’obres. Aquestes obres, comisariadas per Irene Gras Cruz, historiadora, comissària i crítica d’art, formaran part d’una exposició didàctica que es podrà visitar en els diferents espais del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana a partir de 2019. Així mateix, es farà un documental sobre l’autisme: Super Herois del Dia a Dia, a càrrec d’Andreu Signes i Micrea Project Films.

Per la seua banda, la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de la UJI ha explicat que la coorganización d’aquestes jornades permet a la universitat “contribuir a la reunió de persones en activitats ajuste a uns coneixements, unes eines, unes dinàmiques i, sobretot, unes voluntats orientades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes amb aquesta condició de vida, la de l’autisme”.

Fortanet ha destacat que “es tracta d’una proposta innovadora, que vol aprofitar l’art com a llenguatge, com a eina de representació i expressió emocional per a afavorir la integració social dels xiquets i xiquetes autistes” i ha felicitat als organitzadors d’aquestes primeres jornades per l’originalitat del plantejament, especialment a Arnau.

Per a finalitzar, la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana ha mostrat la seua satisfacció per poder col·laborar en un esdeveniment que combina cultura i integració, “posat que la cultura és el motor del canvi i ensenya a entendre el món”.

Amoraga també ha volgut destacar la capacitat de lluita de molts pares que treballen “per a fer el món més comprensible per als seus fills i perquè siguen tot el feliços que puguen ser”.

Destacar que aquesta iniciativa explica també amb el patrocini de la Diputació de Castelló, Obra Social La Caixa, Cartonajes La Plana, Fundació Dávalos Fletcher i la càtedra UJI-Reciplasa, i amb la col·laboració d’una trentena d’entitats i empreses.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací