Castelló participa en el Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència

461

El regidor de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, ha participat aquest matí en la reunió del Consell de Govern de la Red d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana (RED), un òrgan de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en el qual Castelló està representat en la persona de Garcia com un dels quatre vocals.

En aquesta trobada s’ha presentar la nova publicació encarregada per l’entitat, la Guia de Dades Obertes, una eina que neix amb l’objectiu d’ajudar a les administracions locals a la posada en marxa de polítiques de dades obertes en les seues organitzacions.

La RED, constituïda el maig de 2016, va sorgir per promoure la innovació i millorar la relació dels governs municipals amb els ciutadans, baix els principis del govern obert, participació ciutadana i l’aplicació de la Llei de Transparència, obligatòria per a les administracions territorials des del 10 de desembre de 2015. Les entitats locals integrades en la RED busquen promoure l’avanç de la transparència i la participació ciutadana que afavoriran el desenvolupament social i econòmic dels territoris, facilitar l’exercici dels drets d’accés a la informació i participació ciutadana en l’àmbit local, i reforçar la confiança dels ciutadans en els governs locals, assumint compromisos de bon govern, rendició de comptes, participació en la presa de decisions i avaluació dels serveis públics.

Ignasi Garcia assenyala que “els ajuntaments venim d’una època en la qual disposàvem de poques dades, ara comencem a tindre’n més però hem d’anar a més. Ara estem en un moment de pas previ, comencem a tractar aquestes dades per a que es convertisquen en informació”, apunta Garcia. “Es tracta d’un pas molt important per fer de la transparència en els governs locals un segell d’actuació, que és una de les prioritats de l’Ajuntament de Castelló”, destaca el regidor, que avança que la ciutat està treballant per acollir al setembre un acte formatiu d’entitats de l’Arc Mediterrani.

A més del Grup de Dades Obertes, la RED manté actiu un altre grup de treball, el d’Accés a la Informació, una de les funcions principals del qual és servir de repositori i de guia per a les administracions locals per tal de que aquestes puguen oferir quanta més informació millor a la seua ciutadania, independentment de la grandària i població del municipi en què visca. Igualment, el Consell de Govern ha donat el vistiplau a la posada en marxa de la pàgina web i ha aprovat el logotip de la RED.

Fins ara s’han adherit a la RED 222 ajuntaments, tres comarques (compostes per 89 ajuntaments), dues mancomunitats, vuit diputacions, un ‘cabildo’ i un consell, entitats que donen cobertura a més de 21 milions d’habitants.