Castelló encapçala la reducció de delites en el camp de la Comunitat Valenciana

461

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha presidit la reunió del Grup de Treball de Seguretat en l’àmbit rural, a la qual han assistit els tres subdelegats de Govern, els responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat , la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva, el fiscal superior de la Fiscalia, Antonio Montabes, associacions agràries, cooperatives com AVA, la Unió de Llaurados, Federació de cooperatives agràries, regants, Federació Valenciana de municipis i Províncies i Generalitat.

Durant la reunió, s’ha fet balanç de les últimes dades dels delictes al camp i s’ha destacat que efectivament, les infraccions segueixen baixant. Joan Carles Moragues, ha assegurat que, en els primers sis mesos de l’any, els delictes al camp han disminuït d’un 36,1%, passant de 1.926 infraccions en 2016-1231 en 2017. Â A continuació, s’han aconseguit aclarir 277 delictes i s’han detingut / investigat a un total de 338 persones.

Efectivament, es pot subratllar que, per províncies, Castelló encapçala la reducció, seguida d’Alacant i València. concretament:

A la província de Castelló, de gener a juny de 2017, es van registrar 120 infraccions (89 en explotacions agrícoles i 31 en explotacions ramaderes), el que suposa una disminució del 52,6% respecte a l’any anterior on es va assolir un total de 253 infraccions.

A la província d’Alacant, de gener a juny de 2017, es van registrar 200 infraccions (191 en explotacions agrícoles i 9 en explotacions ramaderes), el que suposa una disminució del 35,3% respecte a l’any anterior on es va assolir un total de 253 infraccions.

A la província de València, de gener a juny de 2017, es van registrar 911 infraccions (835 en explotacions agrícoles i 76 en explotacions ramaderes), el que suposa una disminució del 33,2% respecte a l’any anterior on es va assolir un total de 1.364 infraccions.

Així mateix, el delegat de Govern ha destacat la col·laboració entre els Equips Roca de la Guàrdia Civil i el sector agrari per identificar les principals zones de robatori i fomentar la cultura de la denúncia. En aquest sentit, fins a la data, s’han realitzat un total de 302 reunions, 478 contactes. L’àrea d’Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern ha organitzat i fet tres Jornades sobre la Seguretat en el Camp dirigides a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que sorgeix de les peticions de les organitzacions agràries que van expressar la conveniència de realitzar una jornada formativa adreçada als integrants de les diferents forces i cossos de seguretat que participen en l’àmbit de les seves competències en la vigilància del transport i traçabilitat dels productes agraris.

Últimes actuacions de l’Equip de Roca

A la Comandància de València cal destacar la OPERACIÓ TULIDOR. Els efectius de l’Equip de Roca de la Companyia de Xàtiva van procedir a la desarticulació d’una banda organitzada dedicada al furt de taronges a la Comarca de la Costera i la Ribera. Es va procedir a la detenció de 4 persones, 3 d’origen romanès 1 espanyol, els quals després de furtar les taronges les venien a les peladores, un total de 100.000 kg. Se’ls atribueixen 17 delictes de furt, falsedat documental, usurpació d’estat civil i pertinença a organització criminal. Es van intervenir dos vehicles que feien servir per al transport de la mercaderia.

Per la seva banda, en la Comandància d’Alacant s’ha realitzat aquest any la OPERACIÓ SPICA, on es va detenir a 3 persones, autors de delictes de robatori amb força en cases de camp. S’han aclarit un total de 28 fets delictius, recuperant un televisor, un rellotge, dos parells d’ulleres i eines amb un valor aproximat de 3.000 euros, s’han intervingut també els vehicles utilitzats per a la comissió dels fets delictius.

Per fi, a la Comandància de Castelló s’ha procedit a la OPERACIÓ OROVAL. Després de les inspeccions administratives realitzades en diversos magatzems de compravenda de taronja, en aquest cas per a l’exportació d’aquesta, es realitza la recopilació dels documents DATA aportats pels gerents dels magatzems. Un cop analitzats aquests documents DATA es constata que podria estar realitzant falsificació d’aquests, de manera que es decideix localitzar a la persona esmentada en els documents com a propietaris d’horts situats a les localitats de Borriana, Nules, la Vilavella, Alqueries, Betxí , Vila-real i Onda; donant com a resultat la detenció de vint-persones per delictes de falsificació de 197 documents DATA, apropiació indeguda de més de 310.000 quilograms de taronja i associació il·lícita.