Castelló celebra unes jornades per a establir el futur model dels pressupostos participatius

147
La vice-alcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha presentat aquest dilluns les Jornades sobre Pressupostos Participatius, una iniciativa oberta als veïns i veïnes ia tots els col·lectius per analitzar les possibilitats existents per ajustar part de la despesa pública a la voluntat de tota la població. Les jornades es duran a terme el proper dimecres 16 i el dijous 17 i comptaran amb experts i responsables polítics amb àmplia experiència en la matèria amb l’objectiu “d’anar cap a un marc on totes les persones puguin fer propostes que ens ajudin a prendre les millors decisions possibles “, segons ha detallat Brancal.

L’inici de les jornades estarà dedicat a una mostra per part de l’equip CIMS, experts en la gestió de processos de participació ciutadana per decidir inversions i despeses dels pressupostos públics. Serà a les 18.00 i fins a les 20.30 a l’Agència Valenciana de Turisme, espai que acollirà totes les activitats. Les jornades, amb el gruix de les sessions, es reprendran el dijous, quan hi haurà una intensa programació durant tot el matí. “Tot el que s’abordarà al llarg dels dos dies és fruit d’un treball intens per part de l’Ajuntament, que porta un any i mig analitzant les possibles millores al model existent, que està massa burocratitzat”, ha assegurat Brancal. En definitiva, les conclusions que aportaran les jornades permetran establir nous conceptes i pautes que guien l’aplicació de la participació de la ciutadania en la presa de decisions, en aquest cas, pel que fa a la despesa de determinades àrees de l’Ajuntament.

“Des de l’inici del mandat ha quedat clar que aquest equip de govern aposta per la participació ciutadana per la presa de decisions”, segons la vicealcaldessa. És per aquest motiu que els participants a les jornades són, d’una banda, experts i polítics amb molta experiència, i de l’altre, veïns i veïnes i col·lectius que han de donar el seu parer en aquest debat que tant afecta el conjunt dels castellonencs. Com a exemple, la taula rodona de dijous a les 12.00 comptarà amb la participació d’Aitana Mas, directora general de Transparència i Participació Ciutadana de la Generalitat; Alfred Remolar, alcalde de Betxí; Joan Sanchís, regidor de Govern Obert de Transparència Ontinyent; Xavi Ochando, regidor d’Economia i Joventut de l’Ajuntament de Vila-real; i Jonatan Molina, regidor de Participació Ciutadana d’Aspe; a més de la pròpia vicealcaldessa de Castelló.

“Hi ha molts models de Participació Ciutadana i així podrem veure-ho a través dels ponents. El que s’ha aplicat a Vila-real segurament és diferent de la feina que fan a Aspe, i per això els i les hem de traçar el nostre propi format en funció de les nostres necessitats i expectatives “, ha aclarit Brancal. Abans, això sí, de la taula rodona, les jornades oferiran la inauguració a càrrec de la vicealcaldessa, l’exposició per part del grup d’experts CIMS i una pausa cafè a càrrec de formadors i alumnes del Centre de Turisme de la ciutat. Brancal ha recordat que “la participació ciutadana és una fita més en el recorregut que ha iniciat la regidoria d’aquesta àrea per obrir els processos de decisió a tota la població, proposta que s’afegeix a altres mesures ja en funcionament com el seguiment del programa de govern, el web de Participació, el sistema per fer preguntes al ple … cal que els ciutadans i les ciutadanes ens ajuden a gestionar la ciutat de la millor manera possible “.

Les jornades són gratuïtes però cal que els assistents s’inscriguin a través del correu electrònic vicrub@castello.es o al teléfon