Carmen Montón ‘Prop de 400.000 alacantins s’han beneficiant de les ajudes davant el copagament”

455
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha destacat que un total de 381.271 persones de la província d’Alacant s’han beneficiat dels ajuts enfront dels copagaments del Consell.

Monton ha fet aquestes declaracions en la presentació del balanç del seu departament en aquests dos anys de govern, període que ha resumit com “de reforç del sistema sanitari públic valencià, d’una banda, amb iniciatives destinades a revertir les retallades i recuperar els drets sanitaris arrabassats en els passats anys i, de l’altra, a través de mesures destinades a establir les bases de futur del sistema públic valencià “.

Entre les mesures dirigides cap a la recuperació de drets, ha ressaltat la restitució de l’atenció sanitària universal i els ajuts davant els copagaments sanitaris i ortoprotètics. D’aquesta manera, segons Munt, “des que el 22 de juliol de 2015 tornés la universalitat de l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, més de 18.000 persones han pogut accedir a una atenció sanitària integral a la que abans no tenien dret”.
Després beneficiar d’aquesta mesura ha continuat, “una mica més de 3.000 d’aquestes persones han regularitzat la seva situació administrativa al llarg d’aquests dos últims anys i han accedit a l’atenció sanitària per les vies habituals. Altres 14.408 persones se segueixen beneficiant d’ aquesta mesura i no tindrien cobertura sanitària integral si no existís. i d’ells, 4.603 viuen a la província d’Alacant “, ha detallat.
Respecte als ajuts davant els copagaments farmacèutics i ortoprotèsics, ha xifrat en 1.080.124 les persones s’han beneficiat dels copagaments en tota la Comunitat, de les quals 381.271 corresponen a persones de la província d’Alacant. En concret, 260.132 són pensionistes amb renda baixa, 92.667 menors associats a targetes sanitàries de progenitors amb renda baixa i 28.473 persones amb diversitat funcional.
Munt ha recordat que la Comunitat estava al capdavant de les autonomies on més persones admetien no adquirir medicaments per motius econòmics. I que. el 2015, només Ceuta, Melilla i Canàries estaven pitjor. Així mateix ha ressaltat que “gràcies a les ajudes davant dels copagaments, en grups com els pensionistes amb rendes baixes, l’abandonament de tractaments ha caigut un 39% de gener a juny de 2017 comparat amb el mateix període de 2015”.
Sobre la recuperació de drets, Munt també s’ha referit a altres iniciatives com l’eliminació del veto per a l’accés a les tècniques de reproducció assistida a les dones soles i lesbianes.
Pla de Dignificació d’Infraestructures
Respecte a establir les bases de la sanitat pública valenciana del futur, Carmen Montón ha citat com un dels compromisos del Consell el garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i enfortir-lo. I a això s’han dirigit iniciatives com el Pla d’Dignificació d’Infraestructures Sanitàries, dotat de 359 milions d’euros.
Monton ha destacat que “amb el primer exercici del pla tancat, a les comarques d’Alacant s’han executat 14,2 milions d’euros en 2016, és a dir, només en un any s’ha destinat l’equivalent al 64% de la quantitat que es destinar a inversions a Alacant en la legislatura anterior. I un cop executades les obres previstes en el Pla d’Dignificació, en aquesta legislatura s’haurà multiplicat per quatre les inversions de la legislatura anterior a Alacant “.
Entre les iniciatives més rellevants d’aquest pla hi ha la renovació de les antigues urgències a Elda, l’ampliació de les urgències i la remodelació de la planta d’oncologia a Elx, l’adquisició d’un PET-TAC de Sant Joan -que ja està operatiu- o l’ampliació de les urgències de l’hospital de la Vila Joiosa. També la renovació de mobiliari de les habitacions a La Pedrera o la renovació d’equips de radiologia a Alcoi.
A més, la consellera ha explicat que, en el cas que el grau d’execució de les inversions sigui alt, com succeeix amb el departament d’Alacant, al pla previst per a aquest any s’estan incorporant inversions que estaven planificades per a l’any que ve i s’han avançat. És el que ha succeït amb les inversions per valor de mig milió d’euros que s’han avançat en aquest departament i que tenen relació amb la reposició de llits a l’hospital General, la reposició de mobiliari per a la dignificació de les habitacions, l’adequació de habitacions a persones amb diversitat funcional, el trasllat de la unitat de farmàcia de pacients externs i el laboratori d’urgències o la renovació de dutxes de l’hospital.
A això cal afegir l’adquisició de 10 equips per a diagnòstic i tractament oncològic donat per la Fundació Ortega als hospitals d’Alacant, Sant Joan, Marina Baixa, Elx, Oriola i Alcoi que enforteix l’atenció oncològica.
Gairebé un 10% més de pressupost destinat a sanitat
Per Monton, una altra mostra de l’aposta per la sanitat pública és l’increment en és