Carmen Carreras “EUPV Castelló presenta una declaració institucional contra la MAT”

479

Carmen Carreras (La portaveu municipal d’Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló) ha anunciat avui la presentació d’una declaració institucional contra la MAT la plana – Morella: “Red Eléctrica de España és la principal promotora del corredor de Molt Alta Tensió (MAT), que trinxa el territori des de la frontera francesa fins a Algesires, destrossa per sempre els paisatges, amenaça la nostra salut, els ecosistemes, les economies locals i imposa un model energètic obsolet i altament contaminant, però que reportarà suculents beneficis per al lobby elèctric. Dins del seu traçat, la MAT travessa tota la nostra província en el tram La Plana – Morella, tot travessant també el terme municipal de Castelló, i és per aquest motiu pel qual hem demanat un posicionament clar de l’Ajuntament en contra del projecte pels perills que suposa per a la societat”.

Carreras va voler explicar que aquest és un projecte que no portarà cap benefici per a la població: “Tot i que ens van dir que sense la MAT patiríem apagades constants, que no tindríem llum ni per als quiròfans dels hospitals, que seria imprescindible per al funcionament del Tren de Gran Velocitat, però la realitat és que la demanda elèctrica ha caigut en picat a causa de la crisi, el perill d’apagades té l’origen en la falta d’inversió en la xarxa de distribució elèctrica i el TGV ja funciona amb una línia de 132 kV. Aquesta caríssima infraestructura només servirà per a fer circular excedents d’energia, o siga, per augmentar encara més els beneficis de les grans empreses energètiques a costa del deteriorament i la sostenibilitat dels territoris, amb efectes nocius per als i les habitants dels diferents municipis”.

En aquest sentit, la representant d’esquerres va voler explicar quins són aquests perills que es trobarà la població que viu en zones properes al pas de la MAT: “La població que viurà prop de la MAT tindrà risc, provat científicament, per a la seua salut, ja que el traçat no respecta les distàncies reglamentàries de seguretat amb els habitatges (400 metres), i passa a menys de 50 metres d’algunes cases. Estudis científics relacionen la leucèmia, el càncer i altres malalties amb els camps electromagnètics generats per aquestes línies, a banda de relacionar-los directament amb les cefalees, insomni, vòmits, pèrdua d’oïda i altres. A més, provocarà greus danys ambientals, patrimonials i d’impacte visual en àrees on el turisme és una activitat econòmica important, agreujat per l’augment del risc d’incendi en zones de gran interés natural, que posseeixen boscos d’ambients mediterranis i d’ambients continentals, zones ZEPA, zones PEIN, etcètera.

Per ultim, Carmen Carreras va voler explicar el contingut concret de la seua declaració institucional: “El contingut concret de la nostra proposta demana instar a la Comissió Europea a què faça respectar els drets de tots els seus ciutadans i ciutadanes, paralitzant les obres de construcció de la MAT a l’Estat espanyol, frenant les tramitacions del projecte i exigint a REE el compliment de la legislació mediambiental europea, garantint així un procés democràtic. Cal explicar que el projecte de la MAT a la Catalunya Nord, dintre de l’Estat francés, es va resoldre amb un debat democràtic i vinculant, en el qual van escollir l’opció de soterrar la línia per evitar tants perjudicis, i així s’està executant. Però, al nostre territori la població no ha estat informada de la magnitud d’aquest macroprojecte energètic i tampoc ha estat escoltada. És precisament això el que volem resoldre amb la nostra proposta, que s’informe la població i siga la ciutadania la que trie la millor opció per aquest projecte”