Camins del Penyagolosa ha tornat a reunir-se en Atzeneta del Maestrat

15688
El grup d’experts que està preparant la candidatura Camins del Penyagolosa impulsada per la Diputació per optar a ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco ha reprès en Atzeneta les reunions participatives que està duent a terme en tots els municipis de l’entorn de les ancestrals rutes a Sant Joan de Penyagolosa. Així, mig centenar de veïns ha participat en la trobada que s’ha caracteritzat per la predisposició que han mostrat per enriquir amb detalls culturals del municipi l’expedient de la candidatura.Així ho ha explicat el diputat de Cultura, José Luis Jarque, qui s’ha mostrat molt satisfet del resultat que estan tenint aquestes reunions en què els veïns poden expressar lliurement la seva valoració d’aquesta iniciativa, aportant suggeriments per millorar-la, fins i tot incorporant amb detalls del coneixement col·lectiu del municipi aquest expedient. Ens hem trobat amb casos en què gràcies al que ens han explicat els vilatans de la zona, hem pogut descobrir nous elements patrimonials, ja siguin naturals o arquitectònics que sumen i enriqueixen aquesta iniciativa del nostre president, Javier Moliner, per valorar millor, tenir cura, preservar i promocionar aquest tresor de l’interior de Castelló des d’una perspectiva turística i cultural .

En aquest sentit, fruit de les quatre reunions realitzades en 2014 a LudienteCastillo de Villamalefa, les Useres, Culla i XodosVistabella, la candidatura de Camins es va enriquir amb una cinquantena d’aportacions recopilades a través de la participació dels més de 100 veïns de la zona que van assistir a aquestes trobades participatius en els pobles. Després d’aquesta cinquena reunió tindran lloc dues més aquest mateix mes a Lucena el cap de setmana i en Villahermosa al següent.

Hem pogut descobrir llocs que desconeixíem que tinguessin un significat especial en les ancestrals rutes. Costums, plantes, fonts, llegendes, creus antigues, pintures rupestres, és tal la riquesa patrimonial que ens estan descobrint que cada dia s’engrandeix la nostra il·lusió per seguir tirant endavant aquest apassionant projecte per aconseguir el reconeixement internacional que l’entorn d’Els Camins del Penyagolosa mereix , ha indicat Jarque.


Punts d’interès geolocalitzats en les rutes

La importància que tenen aquestes aportacions del coneixement popular en aquest projecte es constata en el marcatge de punts geolocalitzats en les rutes que també estan realitzant voluntaris i experts de la candidatura. Per exemple, dels 40 punts d’interès geolocalitzats en el tram de les Useres, 20 es corresponen amb aportacions dels veïns.
Cal assenyalar que la informació que s’està obtenint a través d’aquests treballs servirà a més per poder editar en un futur material turístic i divulgatiu de Camins del Penyagolosa.