Cada any es realitzen 1500 proves d’esforç esportives en l’hospital provincial de Castelló

478
Cada any, el Laboratori de Valoració Funcional de la Unitat de Medicina Esportiva del Consorci realitza unes 1.500 proves d’esforç que tenen com a principals objectius determinar l’aptitud esportiva, la condició física de l’esportista i oferir unes pautes d’intensitat d’entrenament.

Aquestes proves que es realitzen al laboratori són “importants tant per a l’esportista professional com per als qui practiquen l’esport de forma lúdica o per a les persones que accedeixen a l’esport com un mitjà terapèutic i rehabilitador”, explica el doctor Joaquín Montoliu, responsable del laboratori .

Així, pel laboratori passen des d’esportistes professionals fins a aquelles persones que mai han practicat esport i necessiten orientació sobre alguna activitat física.

“Des del punt de vista mèdic, les proves d’esforç permeten comprovar l’absència de patologies que contraindiquen la pràctica d’alguna activitat esportiva”, explica el doctor.

“Per tant -afegeix l’expert- els principals objectius de les proves d’esforç realitzades en l’àmbit de la Medicina Esportiva són la valoració de l’aptitud física, el control mèdic-esportiu, l’anàlisi i optimització de l’entrenament, la realització d’un pronòstic de rendiment, la detecció de talents, la investigació fisiològica i la realització de proves experimentals “.

Per la seva banda, el cap del Servei de Medicina Esportiva, José Molés, destaca la importància de l’exercici físic bé pautat, ja que “esdevé una font de salut, ja que permet millorar el rendiment en totes les edats i nivells d’entrenament, minimitzar el risc i promoure la salut “.

Les proves consisteixen en córrer en una cinta o pedalar en bicicleta mentre l’exercici va augmentant d’intensitat progressivament. Simultàniament monitoritzen i controlen una sèrie de variables metabòliques, respiratòries i cardiovasculars que són les que determinen l’aptitud física de la persona. Tot el procés dura al voltant de 90 minuts, precisa el doctor.

Per últim queda comentar, que en la majoria de casos és suficient una prova d’esforç a l’any, a l’inici dels entrenaments, encara que si hi ha alts volums i / o intensitats d’entrenament és convenient la realització de més proves durant la temporada per avaluar els efectes del pla d’entrenament.