Borriana presenta la nova sala del Museu Arqueològic

150
Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents a l’Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2), han desenvolupat dos sistemes per reconstruir peces arqueològiques amb Realitat Augmentada i Realitat Virtual i obtenir informació de les mateixes impossible de veure a simple vista. Els sistemes ja s’han validat amb visitants al Museu Arqueològic Municipal de Borriana.

El projecte ‘Realitat Augmentada i Arqueologia’, desenvolupat per l’investigador Kevin Cambra en el marc del seu Treball Fi de Màster, permet, a través d’una tablet, que el visitant pugui veure completament, mitjançant Realitat Augmentada, una peça museística que contingui algun que falta (algun fragment incomplet). Mª Carmen Juan, investigadora de l’Institut ai2 de la UPV i directora de la tesina, explica que “els fragments que falten s’han reconstruït mitjançant Realitat Augmentada a partir de les indicacions del codirector de la feina, el Dr. Josep Benedito”. A més, al visualitzar la peça museística a través de la tablet, el visitant pot veure a sobre informació escrita sobre les característiques, context temporal i espacial o ús.

El mateix equip d’investigació ha treballat durant l’últim any en el desenvolupament d’un sistema de Realitat Virtual aplicat a l’arqueologia que permet inspeccionar peces museístiques a través d’unes ulleres Oculus Riff, les quals fan possible que l’usuari visualitzi la peça de forma detallada i interactuï amb ella. “L’usuari es col·loca el casc i el sistema li indica en quina posició de col·locar la peça. Mitjançant gestos de les seves mans, el visitant pot anar girant l’objecte, visualitzant així certs angles del mateix que a primera vista no s’aprecien amb la mateixa qualitat que veient des de l’altre costat d’una vitrina “, explica la professora Joan. En aquest projecte, dirigit per la Dra. Joan i la Dra. García, i desenvolupat per l’alumne del Màster Universitari en Intel·ligència Artificial, Reconeixement de Formes i Imatge Artificial (IARFID), Giovanny Tipantuña, s’ha treballat amb peces com un crani del Neolític final, una crater del segle IV aC o una estatueta del déu Mercuri que data dels s. I i II.

El director del Museu Arqueològic de Borriana, Dr. José Manuel Melchor, explica al respecte de les primeres proves de validació d’aquests sistemes amb visitants del museu que “també van aportar informació interessant des del punt de vista museístic, ja que van mostrar un gran interès en la realitat augmentada, el que obre interessants perspectives de futur en per al museu de Borriana “. Per la seva banda, el regidor de Patrimoni a l’Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, ha manifestat que “ha estat realment interessant comprovar el funcionament d’aquestes noves tecnologies virtuals, i veure que ha estat el nostre Museu Arqueològic el primer a validar el sistema amb visites reals és una mostra de la importància que li donem al nostre patrimoni i com volem treballar de forma conjunta amb investigadors, universitats i conservadors per posar en valor la nostra riquesa patrimonial i acostar-la al màxim al coneixement de la ciutadania “. Després que l’alcaldessa, Maria Josep Safont i el mateix regidor de Patrimoni poguessin col·locar-se les ulleres de realitat virtual i augmentada, Granel explicava que “creiem que és un mètode molt atractiu per seguir mostrant el nostre museu d’una manera més completa i dinàmica. A través de la campanya dels Diumenges al Museu o d’iniciatives com aquesta, estem segurs que cada vegada seran més els interessats i interessades en visitar la instal·lació, i si a més suposa un atractiu per a nens i nenes, estarem fent una tasca de divulgació que seria més complicada sense l’aplicació d’aquestes tecnologies “.