Benicarló esta restaurant la capella del Convent de Sant Francesc

157

Els antics murs d’austeritat franciscana de l’antiga capella del Convent de Sant Francesc, van, a poc a poc, recuperant l’aspecte que presentaven a finals del segle XVII i principis del XVIII. Després de patir inundacions, humitats, filtracions i dos incendis ben documentats, els treballs de restauració que es porten a terme a la capella han tret a la llum interessants pintures murals i han recuperat les capes més antigues de policromia que decoraven les capelles laterals.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha visitat el recinte per a comprovar in situ la marxa dels treballs i intercanviar impressions amb les especialistes que treballen al Convent amb meticulositat d’orfebre. Miralles ha recordat que «els treballs de restauració del Convent de Sant Francesc van iniciar-se ja fa 26 anys, i amb la segona fase de la rehabilitació de la capella, finalitzarà el Projecte Integral de Restauració de tot el recinte».

L’alcaldessa ha agraït a les empreses Ashland i IFF “la contribució econòmica aportada en la primera etapa dels treballs, que ara encaren la culminació final en un procés que ha suposat la recuperació d’elements arqueològics i pictòrics, a més dels treballs de consolidació i reparació de l’estructures i elements d’obra”. Miralles ha avançat també que el terra de la capella “es cobrirà amb marbre gris de Santa Magdalena, en sintonia amb l’austeritat que caracteritza aquest recinte, conservant les làpides que es van descobrir en la primera fase de les obres.

Els treballs d’aquesta segona fase de rehabilitació de la capella franciscana està finançat pel Ministeri de Foment en un 61%. L’alcaldessa ha recordat que «aquesta última fase es pot portar a terme gràcies a què la capella del Convent és un dels quatre projectes valencians subvencionats per la Direcció General de Patrimoni (depenent del Ministeri) en el marc de l’ordre d’invertir el 1,5% del pressupost en recuperació de béns culturals”.

Després de dos mesos de treballs, les restauradores han tret a la vista les inscripcions, esgrafiats i pintures que decoraven les capelles de l’Evangeli i de les Relíquies. Les tres especialistes que treballen al Convent estan recuperant també les capelles de l’Epístola, que se situen a la part dreta del recinte, i on han aparegut fins a set capes de policromia superposades.

La coordinadora dels treballs de restauració, Pilar Martín, ha subratllat les principals dificultats que presenta la recuperació integral de la Capella: “humitats, filtracions, incendis, enlluïts de diferents èpoques i pintures molt deteriorades”. Però tot i això, Martín ha remarcat que “la Capella és una caixa de sorpreses, degut en bona part a les múltiples capes de policromia que se superposen”.

L’estratègia dels restauradors es recuperar les més antigues i millor conservades i deixar testimonis o ‘finestres’ que permeten apreciar una part dels diferents estils artístics que conviuen als murs i que donen fe de diferents etapes històriques.

Pel que fa als usos als quals es destinarà el Convent, l’alcaldessa ha avançat que “l’Ajuntament dotarà l’espai amb les últimes tecnologies de so i llum, ja que les proporcions són idònies per a concerts, conferències i espectacles de xicotet format”. Xaro Miralles ha recalcat que “hi ha un equip multidisciplinari treballant i estudiant totes les possibilitats per aconseguir un espai harmoniós i acorde, que integre tots els elements patrimonials i compatibilitze els usos de la capella amb les necessitats del Museu de la Ciutat”.