Avui ha estat presentat, el “Cristo Yacente” restaurat per la Diputació de Castelló, per a la setmana santa

417
El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha presentat aquesta tarda al Palau Provincial el Crist Jacent restaurat per la institució provincial com un dels emblemes més significatius de la Setmana Santa de la capital de La Plana, recentment declarada com a Festa de Interès Turístic Provincial. L’escultura, pertanyent a la Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang de Jesús, és una talla de fusta policromada barroca d’ús processional i de culte datada al segle XVII.

“Castelló té molts museus d’art sacre per descobrir, la capella de la Puríssima Sang és un exemple, i cal posar-los en valor tant pel fervor que representa com per la seva incalculable valor artístic”, ha indicat el president, que ha agraït a la Confraria “la seva encomiable tasca de promoció i difusió de la Setmana Santa de Castelló i la defensa dels valors de la nostra ciutat”, ha explicat el president, que ha presentat l’obra en companyia de l’alcalde de la ciutat, Alfonso Bataller, i els tècnics de restauració.

La qualitat de la talla, realisme i expressió fan d’aquesta obra, en opinió dels experts, una de les millors peces escultòriques que es poden admirar a la província de Castelló. Entre les tècniques que s’han emprat per a la seva completa restauració, destaca la correcció de l’estucat, aplicació de nous materials que respecten totalment els originals i fins i tot una capa de protecció molt fina que ha permès respectar el tipus d’acabat d’aquest tipus d’obres.

A més, l’equip de Restauració de la Diputació ha realitzat la digitalització en 3D de la peça per tenir un registre de les seves dades en un arxiu virtual.
Suma d’esforços en la recuperació i promoció del patrimoni

El president Moliner ha posat en valor en la seva intervenció la suma d’esforços de les diferents institucions per recuperar, posar en valor i promocionar la qualitat del patrimoni castellonenc i el seu compromís de seguir treballant en aquesta direcció.

“Portem molt realitzat però ens conformem. Perquè encara ens queda molt per fer, moltes peces per tornar-los el valor que mereixen, molts pobles per il·lusionar de nou amb l’esplendor del seu patrimoni. I per això hem de seguir treballant junts, per aquest objectiu comú, les institucions més properes als nostres pobles, com són la Diputació Provincial, la Generalitat Valenciana, el Bisbat de Segorbe- Castelló i cadascun dels 135 ajuntaments. Junts tenim la clau per salvaguardar la nostra història, les nostres tradicions i de cada gran esdeveniment com la Setmana Santa de la capital de la Plana, amb el Crist Jacent presidint la ciutat “.

Cal assenyalar que el Servei de Restauració de la Diputació, creat l’any 1981, ha recuperat centenars de pintures, escultures, documents gràfics i altres obres sacres repartides per tots els municipis de la província.