Atzeneta ha celebrat la I edició de les jornades de memoria histórica “Jo Recorde”

250

Atzeneta del Maestrat va viure ahir dissabte la primera edició de les jornades sobre la memòria històrica “Jo recorde”. El dia s’ha iniciat amb un recorregut guiat pel Mas dels Fumeros, on s’ha recordat als guerrillers “maquis” que van ser abatuts per la Guàrdia Civil en una de les operacions que el règim franquista desarolló contra els que seguien lluitant contra la dictadura .

A la tarda la jornada s’ha inaugurat una sessió en la qual el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades, ha presentat la Llei de Memòria Democràtica, l’avantprojecte va aprovar ahir el ple del Consell. Puchades ha incidit en la necessitat de dignificar les víctimes de la repressió de la dictadura, la importància d’identificar les víctimes, la seva recerca i el seu dret a la justícia. Així mateix ha explicat que la llei treballarà per recuperar la memòria democràtica valenciana.

Des del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló s’ha aportat a la jornada l’exposició “Castelló sota les bombes”, un relat dels bombardejos que va patir la ciutat i com van tractar de refugiar-se els que els van patir. Projectils i bales de la guerra han complementat aquest recorregut.

Rafa Molés, un dels directors del documental Experiment Stuka, ha donat a conèixer un avanç del documental que recollirà com l’aviació alemanya va experimentar nous mètodes de bombardeig a Ares, Benassal, Albocàsser i Vilar de Canes en la Guerra Civil.

Raül Gonzàlez Devís, autor d’Tragèdies silenciades, ha presentat el llibre en el qual recull com van ser les aventures de la guerrilla que va tractar de lluitar contra el règim franquista acabada la Guerra Civil. La lluita dels maquis va tenir episodis tràgics en les serres del Maestrat i els Ports. Gonzàlez Devís ha aprofundit en la presència dels guerrillers maquis al terme de la localitat i poblacions veïnes.