Amparo Marco proposa declarar Castelló, com “municipi lliure de fracking”

617
Els socialistes de Castelló pretenen que el ple municipal del 26 de març expressi un rebuig frontal al fracking, una tècnica de recerca d’hidrocarburs al subsòl que genera greus problemes ambientals. La iniciativa proposa declarar Castelló com a municipi lliure de fractura hidràulica i acordar que no es permeti utilitzar aquesta tècnica en tot el territori.

Amparo Marco alerta del risc per a les aigües de la capital i de la província. “Els experts assenyalen que la comunicació entre aqüífers fa possible que qualsevol municipi de la província de Castelló es pot veure afectat per l’ús d’aquesta tècnica, el que pot desencadenar greus problemes sobre el medi ambient, el proveïment d’aigües per al consum humà i els sectors productius “, indica.

A més, la declaració institucional insta la Generalitat Valenciana i al Govern d’Espanya a denegar la concessió de permisos d’investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica coneguda com fractura hidràulica, així com elaborar una norma que prohibeixi aquesta tècnica pel perill potencial que suposen per a l’aigua.

En els últims temps han proliferat les sol·licituds per obtenir permisos d’investigació d’hidrocarburs, tant davant el Govern d’Espanya com en el de la Generalitat Valenciana. Són tres els permisos sol·licitats per l’empresa Montero Energy Corporation que afecten al territori de la província. “Castelló, com a capital de província, ha d’exercir el lideratge en defensa del seu patrimoni natural”, afirma Marc.

Aquests permisos són per investigar i extreure hidrocarburs no convencionals com el gas, el petroli d’esquist i el petroli estàtic. El mètode que s’utilitza per a l’extracció d’aquests hidrocarburs no convencionals i per a la investigació sol·licitada és el conegut com fractura hidràulica o fracking, mètode pel qual es fan perforacions de fins a cinc quilòmetres de profunditat, injectant dins d’elles una barreja d’aigua, sorra i prop de sis-cents productes químics molt contaminants i perjudicials per a la salut ja que alguns inclouen productes cancerígens. La barreja, al contactar amb les roques, les trenca i allibera el gas.