Amparo Marco demana a Soria la garantía de que no hi haurà prospecció petrolera en les Illes Columbretes

608
Amparo Marco Gual (La portaveu socialista de Castelló) lamenta que el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, no s’hagi dignat a contestar la petició realitzada en el mes de setembre per mantenir una entrevista en què abordar el problema de les prospeccions petrolíferes a l’entorn de les illes Columbretes. “Com a servidor públic, el ministre ha d’escoltar a la ciutadania, especialment en un àmbit tan sensible com el dels sondejos petrolífers, i ha de respondre a les peticions que se li plantegen des del màxim respecte institucional”, afirma.

“Castelló vol protegir el seu patrimoni natural i així ho ha expressat, tant en les institucions públiques com a peu de carrer”, apunta. “Els socialistes hem complert amb la nostra responsabilitat, hem expressat el rebuig a les prospeccions i volem que el ministre respongui, que informi de manera clara a la ciutadania de la conveniència de no realitzar aquestes pràctiques agressives en un espai natural tan ric com el de les illes Columbretes “, afirma.

Marc insta el ministre a que faci pública la renúncia definitiva a la recerca de petroli a la costa de Castelló. Fins ara, no hi ha hagut un pronunciament definitiu per part del Govern sobre les prospeccions, tot i que l’equip de govern hagi llançat les campanes al vol, després que l’empresa concessionària desestimés realitzar els sondejos a Canàries, en no trobar petroli per extreure de forma rendible.

“L’Ajuntament ha de seguir fent front a aquesta amenaça”, exposa la portaveu socialista. “Castelló s’oposa a la realització d’una activitat que farà malbé el medi natural i causarà perjudicis al turisme ia la pesca, dos sectors econòmics rellevants per a la ciutat”, afirma. Els socialistes de Castelló han presentat diverses declaracions institucionals contra les prospeccions, que han estat recolzades per unanimitat en el ple, però no han estat “acceptades” pel Govern.

L’empresa multinacional Cairn Energy tenia intenció d’executar la fase sísmica dels sondejos a 25 quilòmetres de la reserva marítima de les Columbretes. La sensació generalitzada entre pescadors, ecologistes i la majoria de partits polítics és que els treballs d’exploració marina per buscar petroli danyaran de forma irreversible un dels paratges naturals de major valor ecològic i paisatgístic de tot el país.