Almassora honrrarà el proper dissabte, als herocis caiguts el 9 de març del 1810 al pont del Riu Millars

510

Almassora celebrarà el proper 28 de febrer l’acte d’homenatge als herois caiguts el 9 de març de 1810 al pont del Riu Millars, enfrontant-se a les tropes franceses del mariscal Suchet. Com cada any, la glorieta que recorda aquestes víctimes innocents, en la confluència del polígon Millars d’Almassora amb el carrer Santa Quitèria, acull l’acte castrense que organitza l’Associació Cultural Gregal.

“Un any més, comptarem amb la feina dels membres d’aquest col·lectiu que a les 12.00 hores ens convidaran, dissabte que ve, a recordar la memòria de veïns que amb pals, pedres i eines de conreu van sortir a enfrontar-se a les tropes napoleòniques “. Luis Martínez, primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament d’Almassora, ha recordat que l’acte, al qual estan convidats els municipis de Castelló i Vila-real, “ja que també van ser víctimes d’aquesta matança seus veïns”, pren la glorieta amb la qual ” en Almassora rendim homenatge a homes i dones caiguts en defensa de la llibertat “.

La batalla que es va forjar al pont del Riu Millars, emmarcada en la Guerra de la Independència, comptarà aquest any amb la participació dels membres de la Força Napoleònica i el Gran grup de Trabucaires de la Colla Xaloc. També se sumarà a l’esdeveniment Tambors de Passió, que des de fa diverses edicions col·labora en la convocatòria com també ho fa la Unió Instructiu Musical L’Esmeralda.

Una poesia en record dels caiguts i la corona de llorer, al costat de la qual es dipositaran les roses que honorin els veïns, formaran part d’un acte que presidirà l’alcalde d’Almassora, Vicente Casanova, que tancarà l’acte que obrirà el màxim representant de l’Associació Cultural Gregal, Javier Més.

Corporació municipal, reina i dames, i veïns en general estan convidats a prendre part d’un esdeveniment que es prolongarà per espai d’una hora. “Es tracta d’un acte solemne, que ens porta a la memòria un enfrontament que va ser durament castigat pels francesos, que proveïts amb armes i munició, no van tenir dificultat per enfrontar-se a una població que lluitava amb l’empenta i la força de preservar la seva llibertat “.


Lliurats a la mort

Els veïns que el 9 març 1810 van decidir sortir al carrer per enfrontar-se a les tropes napoleòniques “sabien que s’enfrontaven a una mort segura”, ha manifestat el primer tinent d’alcalde. Tal i com recull la història, “van plantar cara a un exèrcit professional amb eines del camp, amb el primer que van trobar per tal de frenar l’avanç dels francesos”.
Aquesta valentia, “aquesta defensa de la llibertat”, és la que un any més es reivindicarà en aquest esdeveniment que “com és habitual, atrau veïns de la nostra localitat i també a ciutadans d’altres municipis que tenen l’oportunitat de veure una recreació que organitza de forma magistral l’Associació Cultural Gregal “, ha conclòs el regidor.