Ahir fou netejada una senda al Montí que uneix Artesa amb l’ermita de Santa Barbara

440

Ahir dissabte fou netejada una senda al Montí, que amplia els recorreguts que els amants de la muntanya poden realitzar per un dels paratges naturals més emblemàtics d’Onda. El nou camí parteix del sender que uneix Artesa amb l’Ermita de Santa Bàrbara i transcorre entre parapets de la Guerra Civil i ribassos de pedra seca.

El bloc senderista “Camins en la Natura” ha impulsat aquesta iniciativa, i també s’ha encarregat de senyalitzar la ruta amb marques blaves. En paraules del seu gestor, Ismael Chiva: “Decidírem obrir aquest camí per a aportar el nostre granet d’arena a la difusió del patrimoni natural onder. Ens va sorprendre molt que la Cova de Santa Bàrbara fóra tan desconeguda tot i trobar-se a tocar de les sendes més transitades del terme municipal.”. En aquest sentit, la cavitat ni tan sols té un estudi topogràfic i només s’ha localitzat una fotografia d’ella anterior a les realitzades ara. Diverses fonts asseguren que al seu interior es va topetar una imatge molt antiga d’una Mare de Déu que va ser portada a l’Ermita de Santa Bàrbara, però no es coneixen més dades d’aquesta troballa.

El nou sender finalitza a la vora del Barranc de la Santa, també anomenat de Montí, que a hores d’ara es troba envaït per una frondosa vegetació.

“Camins en la Natura”, que va nàixer a Onda el 2010, es dedica a la difusió audiovisual i a través de la xarxa de la riquesa natural, lingüística i cultural de les comarques valencianes i catalanes. “La nostra intenció és continuar obrint noves sendes per a apropar a tothom els tresors que hi han amagats a les nostres muntanyes”, ha afirmat Chiva.